Bu haber kez okundu.

Kravat ve şapka takın Pekmez ve bal yiyin
Vücudun soğuk havalara adaptasyonuna yardımcı olabilmek için ısı kaybını önleyici kravat ve şapka kullanılması, pekmez, bal ve makarna gibi yüksek enerji veren gıdaların tüketilmesi öneriliyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neyhan Ergene, kış aylarında sıcaktan soğuk havaya geçişlerde vücudun adaptasyon sorunu yaşadığını bildirdi.

Titremek sağlığın işaretidir

Bunun bütün canlılarda ortaya çıkan bir durum olduğunu, ancak insanlarda daha farklı görüldüğünü vurgulayan Ergene, kendisini soğuğa karşı ayarlayan vücutta özellikle ısının tasarruflu kullanılması için deri damarlarının büzüldüğünü, ısı üretim mekanizmasının çalışmasını sağlayan titremelerin ortaya çıktığını kaydetti. Ergene, bu nedenle kış aylarında titremenin büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Titreme ısı üretim mekanizmasını harekete geçirerek vücudun soğuğa karşı adaptasyonunu kolaylaştırıyor. Yüksek ısı kaybı sırasında ortaya çıkan titremeler dışındaki, kişinin s~|~ağlıklı olduğunu gösterir" dedi.

Kravat ve şapka şart

Vücudun sıcak?soğuk farklılığına kendisini ayarlaması için yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten Ergene, şunları söyledi: "Vücut soğuktan sıcağa geçişlerde benzer sorunları yaşamaz. Soğuk havalarda vücudun ürettiği fazla ısıyı korumak çok önemlidir. Bu kapsamda vücudun soğuğa adaptasyonuna yardımcı olabilmek için ısı kaybını önleyici kravat ve şapka giyilmelidir. Boyun kısmını sıkan kravat ısının dışarı çıkmasını önleyecektir. Kış aylarında en fazla ısı kaybının yaşandığı bölüm ise açık olduğu için başlardır. Bu nedenle fizyolojinin dengede tutulması için şapka giyerek ısı kaybı önlenebilir."

Sabahları bir fincan pekmez

Ergene, ısı kaybının yanı sıra vücuda kış aylarında ihtiyaç duyduğu ısının üretiminde de yardımcı olunması gerektiğini vurgulayarak, bunun için beslenmenin büyük önem taşıdığını anlattı. Isı üretiminin artırılması için yüksek enerjili gıdaların tüketimine ağırlık verilmesinin daha iyi olacağını ifade eden Ergene, pekmez, bal, makarna ve süt gibi yüksek enerji veren gıdaların tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi. Sabahları evden çıkarken içilecek bir fincan pekmezin, vücudun soğuğa karşı adaptasyonunu daha da kolaylaştıracağını belirten Ergene,''Vücuda enerji sağlayan karbonhidratlı yiyeceklere yönelmek, adaptasyonun yanı sıra kişinin psikolojik açıdan da sağlıklı kalmasını sağlayacaktır" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100