Doğu Asya ve Uzakdoğu'da yüzyıllardır tüketiliyor. Besleyici, lezzetli ve sağlıklı olduğu kadar çeşidi de bol. Soya yağı, soya kıyması, soya filizi... Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sadece vejetaryenlerin değil, sağlıklı beslenmeyi tercih eden herkesin mutfağında yerini alıyor. Çünkü o birçok hastalığa karşı koruyucu bir kalkan.
Soya artık sadece Asya ve Uzakdoğu'da değil, tüm dünyada biliniyor. Bu üne kavuşmasında hiç de haksız değil doğrusu. Çünkü soya, son derece besleyici, çok çeşitli kullanım alanı ve özellikleri bulunan bir besin. Soya ile yapılan yemekler lezzetli olduğu kadar, sağlık yönünden de oldukça yararlı. Peki, 'mutfağımızdaki eczane' olarak nitelendirebileceğimiz bu besin neler sağlıyor? Her şeyden önce soya proteinleri, kalp hastalığı ve kanser gibi pek çok kronik hastalıkla savaşmada önemli rol oynuyor. Bilimsel araştırmalar, soya proteinlerinin kandaki kolesterolü düşürdüğünü gösteriyor. Soya katkılı besinleri sıkça alanların kansere yakalanma riski de diğerlerine oranla çok daha az. Soyanın yararları aslında saymakla bitmiyor... Üstelik, yapısı ve içeriği itibarıyla kaliteli proteine sahip olduğu için ete yakın bir besin değerine de sahip. Dolayısıyla, özellikle vejetaryen beslenmeyi tercih edenler, genellikle günlük protein gereksinimlerini soya eti ve soya kıyması tüketerek karşılayabiliyor. Yakın bir zamana kadar ülkemizde soya ürünlerini bulmak bir hayli zordu, ancak bugün hemen hemen her markette, aktarda bu ürünleri bulmak mümkün.
Soya artık sadece Asya ve Uzakdoğu'da değil, tüm dünyada biliniyor. Bu üne kavuşmasında hiç de haksız değil doğrusu. Çünkü soya, son derece besleyici, çok çeşitli kullanım alanı ve özellikleri bulunan bir besin. Soya ile yapılan yemekler lezzetli olduğu kadar, sağlık yönünden de oldukça yararlı. Peki, 'mutfağımızdaki eczane' olarak nitelendirebileceğimiz bu besin neler sağlıyor? Her şeyden önce soya proteinleri, kalp hastalığı ve kanser gibi pek çok kronik hastalıkla savaşmada önemli rol oynuyor. Bilimsel araştırmalar, soya proteinlerinin kandaki kolesterolü düşürdüğünü gösteriyor. Soya katkılı besinleri sıkça alanların kansere yakalanma riski de diğerlerine oranla çok daha az. Soyanın yararları aslında saymakla bitmiyor... Üstelik, yapısı ve içeriği itibarıyla kaliteli proteine sahip olduğu için ete yakın bir besin değerine de sahip. Dolayısıyla, özellikle vejetaryen beslenmeyi tercih edenler, genellikle günlük protein gereksinimlerini soya eti ve soya kıyması tüketerek karşılayabiliyor. Yakın bir zamana kadar ülkemizde soya ürünlerini bulmak bir hayli zordu, ancak bugün hemen hemen her markette, aktarda bu ürünleri bulmak mümkün.