Bu haber kez okundu.

Nerede o ahşap fıçılar!
Kemeraltı Çarşısı'ndaki mütevazı işyerinde 45 yıldır ahşap fıçı imal eden 72 yaşındaki Selahattin Dinç, fıçıya olan talebin azalmasından daha çok, yeni ustaların yetişmemesinden yakınıyor.

Türklerin tarih boyunca sosyal yaşamında önemli bir yer tutan ve zeytin, zeytinyağı, turşu ile yayık ayranının sağlıklı ve lezzetli bir biçimde korunup saklanmasını sağlayan ahşap fıçılar, günümüzde çelik ve plastik kaplara yenik düştüler. Herşeye rağmen, oğlu Cihangir Dinç'le bu el sanatını yaşatmak için çabalayan Selahattin Usta, 25 yaşında başladığı işine büyük bir tutkuyla bağlı olduğunu söyledi. İzmir'deki tek üretici Dinç, ahşap fıçı imalatının ustalık isteyen bir iş olduğunu belirterek, fıçıyı meşe ve çam ağacı ile galvanizli paslanmaz saç kullanarak yaptıklarını anlattı. Fıçıları marketlere, bakkallara, otellere, restorantlara sattıklarını bildiren Selahattin Usta, "Hatta evlerine bile alanlar oluyor. Sonra bu fıçılar yalnızca yiyecek ya da içeceklerin korunup saklanması için değil, aynı za~|~manda dekoratif özelliği nedeniyle restorant ve otellerde masa olarak da kullanıyor." dedi. Dinç, artık yeni ustaların yetişmemesinin, başlıca üzüntü kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.
Anahtar Kelimeler:
ahşap fıçılar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100