Bu haber kez okundu.

Sıcakta kalan yemekleri tüketmeyin
Uludağ Üniversitesi Veteriner FakültesiBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, havaların giderek ısındığı bu dönemde, gıda zehirlenmelerinde de büyük artış gözlendiğini söyledi. Tayar, gıda zehirlenmelerinin genellikle ishal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan hastalıklar olduğunu kaydetti. Besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılması sırasında soğuk zincirin kırılması halinde, mikropların hızla üremeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Tayar, mikropların sayısı arttıkça, hastalık yapma riskinin de büyüdüğünü ifade etti. Tayyar, "Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi, ağız yoluyla bu suları yutmalarına ve gastroenteritlerin artmasına neden oluyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkmasıdır. Bilindiği gibi, sinekler çöp ve pislikle yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturuyor" dedi. Gıda zehirlenmelerinin, mikroorganizmaların üreme ve toksin yapma olanağı bulduğu gıdaların, çiğ v~|~eya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu ortaya çıktığını anlatan Tayar, şunları kaydetti: "Gıdalar, mikroorganizmaların üreyip çoğalmaları ve toksin yapmaları için uygun ortamlardır. Bu nedenle, son 72 saat içinde aynı gıdayı tüketmiş insanlarda, sindirim ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarıyla ortaya çıkan hastalıkta, ilk olarak gıda zehirlenmesi akla gelmelidir."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100