20 Şubat 2004 Cuma 00:00
283 Okunma
Tek kurtarıcımız ekolojik besinler
Kimyasal girdi kullanılmamasından dolayı çevreye zarar veren hiçbir etken içermeyen "ekolojik" besinlerin, kanser, kalp hastalıkları ve alerji gibi hastalıklardan korunmayı sağladığı belirtiliyor. "Ekolojik" ürünler, doğal ürün satan işyerlerinde ve aktarlarda bulunuyor.

Ekolojik ürünlerin faydaları

Market veya pazarda satılan ürünlerin birçoğunda gıda katkı maddesi bulunuyor. Bunlardan kurtulmanın tek yolu ise etiketlere bakıp, içinde kimyasal madde olmayanları tercih etmek. İşte, bu noktada kurtarıcımız, hiç kuşkusuz ki "ekolojik" ürünler. Çünkü "Konvansiyonel" olarak adlandırılan bu tarımın doğurduğu ciddi tahribatlara karşılık, "ekolojik" tarım çevreye zarar veren hiç bir etken içermiyor. Ekolojik ürünler, toprağın canlı tabakasını koruyor ve çevre kirliliğini önlüyor. Kanser, kalp hastalıkları ve alerji gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi var. Alerjik cilt hastalıklarını engelliyor. Damarların yaşlanmasını önlüyor. Anti?aging görevini üstleniyor; yaşlanmayı geciktiriyor. To~|~ksinlerin boşaltılmasını sağlıyor. Hücre sağlığını koruyor. Kanın temizlenmesine yardımcı oluyor. Ekolojik ürünlerde tatlandırıcı olarak, hiçbir zararı olmayan bal ve elma suyu konsantresi kullanılıyor. Ayrıca, bu ürünlerde kullanılan ambalajlar, mümkün olduğunca geri dönüşümlü ve tabiata uygun elde ediliyor.

4 can alıcı faktör

Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez, ekolojik veya diğer bir deyişle organik tarımın, "Kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi" olduğunu bildirdi. Amacın, toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak olduğunu vurgulayan Dönmez, sağlığı tehdit eden dört önemli faktörü ise şöyle sıraladı: "Genleriyle oynanmış tohumlar, zirai ilaçlamalar, suni hormonlar ve katkı maddeleri."

Ekolojik ürünlü mönüler var

Dönmez, ekolojik ürünlerin şimdilik çoğunlukla doğal ürün dükkanlarında ve aktarlarda satışa sunulduğunu ifade ederek, "Bu dükkanlarda baharatlardan tahıl ve reçellere, kurutulmuş sebzelerden meyvelere kadar hemen her şeyi bulmak mümkün. Ayrıca, artık bazı restoranlar da sadece ekolojik ürünler içeren mönülerle hizmet ediyorlar" dedi. Organik ürünlerin pahalı olmasının, tüketicinin şikayetçi olduğu bir nokta olduğunu hatırlatan Dönmez, "Ancak, ortaya çıkan her ürün, piyasaya çıkmadan önce rapor almak için yurt dışına gönderiliyor. Bu da fiyatlara yüzde 20?30 oranında yansıyor. Ekolojik beslenmenin bizi pek çok hastalıktan koruduğunu ve zinde kalmamızı sağladığını düşünürsek, bu fiyatlar rahatsız edici olmamalı" diye konuştu.

Etiketteki logoyu arayın

Beslenme Uzmanı Dönmez, bir ürünün "ekolojik" olarak adlandırabilmesi için, bağımsız bir kontrol kuruluşu tarafından sertifikalandırılmış olması gerektiğini belirterek, "Bunu, alışveriş yaparken ürünün üzerindeki etiketten teşhis edebilirsiniz. Denetim firmasının, organik ürün satan şirkete verdiği sertifikanın, bir kopyasının, satış noktasında görülür bir şekilde asılması şart görülüyor. Etiket üzerinde Tarım Bakanlığı'nın organik tarım logosu yer alıyor olmalı. Ekolojik ürünler, diğer ürünlerden ayrı reyon ve bölümlerde satışa sunuluyor. Ürünün kapalı ambalajlarda olmasına da dikkat edin. Çünkü açıkta satılan ürünler, ekolojik değerini kaybediyor" uyarısında bulundu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100