02 Ekim 2004 Cumartesi 00:00
242 Okunma
Tuzlu ayran ve sarımsak tansiyonu etkiliyor mu?
Uzmanlar, halk arasında sıkça kullanılan, tuzlu ayran içilmesi veya sarımsak yenilmesi gibi yöntemlerin tansiyonu etkilemediğini belirtiyorlar

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Turgan, tuzlu ayran içilmesi veya sarımsak yenilmesi gibi yöntemlerin, tansiyonun yükselmesi ya da düşmesi durumunda yararlı olmadığını belirtti. Prof. Dr. Turgan, insanların günde ortalama 8?10 gram tuz aldıklarını, işlenmiş gıda ve hazır gıda tüketenlerde, tadına bakmadan yemeğine tuz ilave edenlerde bu rakamın 15 grama çıktığını söyledi. Bir kişinin günde 3?4 gramdan daha fazla tuza ihtiyacı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Turgan, şöyle konuştu: ''Ancak hipertansiyon tedavisinde bu kadar sıkı tuz kısıtlaması yapmıyoruz. Günde 6 gramın altındaki tuz kısıtlaması, hipertansiyon tedavisi için yeterlidir. Hipertansiyonu olan kişi, işlenmiş gıda tüketimini azaltarak, içeriğini bilmediği hazır gıdaları daha dikkatli tüketerek, sebze ve meyv~|~e tüketimini artırarak günlük 6 gramın altındaki tuz kısıtlamasını tek başına sağlayabilir. Hipertansiyonlu hastalarda, tuz tüketiminin azaltılmasının kan basıncını tek bir ilaç kadar düşürdüğü görülmüştür.'' İnsanların ihtiyaç duydukları tuzu besinlerden alabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Turgan, özellikle işlenmiş gıdalarda tuz oranının fazla olduğunu bildirdi. Turgan, evde yapılan tarhana, salça, turşu gibi gıdaların da yüksek oranda tuz içerdiğini anlattı.

Tuzlu ayran yerine istirahat

Tansiyonun düşmesi ve yükselmesinin ortak belirtiler gösterdiğini belirten Turgan, ''Tansiyon düşmesi halinde tuzlu ayran içme uygulamasını bir kere mutlaka kaldırmak lazım. Tansiyonu düşen kişi uzanıp dinlenirse sorunu çözülecektir'' dedi. Aynı durumun sarımsak için de geçerli olduğunu ifade eden Turgan, şöyle devam etti: ''Samsun'da 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir çalışmada, acil servise gelen hastaların yarısına sarımsak verilmiş, yarısına ise verilmemiş. Yapılan kan basıncı ölçümlerinde her iki grup arasında fark olmadığı görülmüş. Tabii ki, sarımsak yararlı bir bitki ama tansiyonu düşürmek için sarımsak kullanmanın bir yararı yok. Tedavi amacıyla kullanmamak şartıyla limon suyunun kan basıncını düşürücü etkisi var. Tansiyonu düşürme adına, limon suyu içmek sarımsak yemekten daha faydalı.''

Gazlı içeceklerden

uzak durun

Prof. Dr. Turgan, kola ve soda gibi gazlı içeceklerde de sodyum olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Turgan, bu nedenle, yüksek tansiyon tedavisi gören kişilerin kola, gazoz ve soda gibi içecek tüketimine dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121