Bu haber kez okundu.

Yedikçe yiyeceğimiz geliyor ama...
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan Kısakol, ramazan ayında yanlış beslenme alışkanlığına bağlı olarak kendine hakim olamayan kişilerin sağlıklarını kaybedebileceklerini belirtti. Gün boyunca aç kalan ve iftar vakti geldiğinde yemeye başlayan kişilerden, gün içinde aç kalma endişesiyle sahura kadar sürekli bir şeyler atıştıranların vücut dengesini bozduklarını vurgulayan Kısakol,''Akşam yemeklerinin ağır olmaması gerektiği gerçeği bir kenara bırakılıp, sürekli bir şeyler yeniliyor. Kısacası, beslenme düzeni tamamen değişiyor" dedi.

İradeye hakim olunmalı

Kısakol, özellikle iftarda kendisine hakim olamayarak çok fazla yemek yiyen kişilerin, karbonhidratlı yiyecekler tükettiğinde iştahlarının daha fazla açıldığını dile getirdi. Kısakol, iftara kadar vücudun şeker ihtiyacının arttığını ve bu nedenle yemekte tüketilen karbonhidrat içerikli gıdaların, iştah açmada önemli rol oynayan insülin hormonunun salgılanmasını tetiklediğini k~|~aydederek şunları söyledi: "Bu da (hipoglisemi) denilen şeker düşmesine yol açar. Yemeğe başlandığında bu durum, bir kısır döngü içinde sürer. Çok karbonhidratalınmasıyla insülin hormonunun salgılanması artar ve sonuçta iştah da önlenemeyen bir şekilde açılır."

Hamur işi mideyi zorluyor

Oruç tutanların iftar yemeğinde yediklerine dikkat etmesinin sağlık açısından son derece önemli olduğunu belirten Kısakol, "İftar ve sahurda hamur ve karbonhidratlı gıdalardan mutlaka uzak durulmalı, oruç tutanlar Ramazan ayı boyunca kendilerine hakim olmalıdır" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100