Bu haber kez okundu.

Dünyanın ilk standart kanunu bizdeydi
Türk Standartları Enstitüsü Bursa Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen \'Kalite Zirvesi\'nde kalite kavramının geçmişi hakkında bilgi verildi. \'Geçmişten Günümüze Standardizasyon ve Kalite\' konulu panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Tayar, kalite sisteminde en önemli noktanın personel uyumluluğu olduğunu ifade ederek, insanın her zaman kalitenin merkezinde olması gerektiğini dile getirdi. Dünyada nüfusun hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Tayar, \"Kalitenin önemi her geçen gün artıyor. Kalitede aslolan kaliteyi kanıtlamaktır. Eskiden laflarda kalıyordu. Kalitede uygulama kuralları ve insan faktörü çok önemli. Kalitede önemli olan kanıtlamadır. Her ülkenin kendine göre standardı var. Hammurabi Kanunlarından her zaman bahsedilir. 282 maddelik taşa yazılan kanun dünyanın ilk yazılı kuralları olarak görülür. Bunun gibi Osmanlı topraklarında da kanun vardı\" diye konuştu.   Hayvan hakları 500 yıl önce kanunlaştı   Bursa\'nın kalite şehri olduğunu söyleyen Tayar, dünyanın ilk standart kanununun Kanunname-i İhtisab-ı Bursa olduğunu söyledi. Bu kanunun çok geniş olduğuna işaret eden Tayar, hayvan haklarının da kanunlaştığını ifade ederek, \"Bu şehrin her yerinde kalite var. TSE bu topraklarda doğdu. AB kriterlerine önem veririz ama bunu yaparsak da kendi kültürümüze ve tarihimize ayıp ederiz. Özür borcumuz olur. Çünkü bu tür kanunlar yeni çıkmış değildir. Dünyada ilk standart kanunu Kanunname-i İhtisab-ı Bursa\'dır. O dönemlerde aşevlerinde aşçılarının bulaşığı nasıl yıkacağı kanunlaşmıştı. Hayvanlara nasıl davranılması gerektiği de belirtilmişti. Bu topraklarda hayvanlara nasıl davranılacağı öğretilir. Bu topraklarda doğa sevgisi 500 yıl önce de vardı. AB istediği için hayvan refahı düzenlemeleri yapıyoruz. Halbuki tarihi sürece bakarsak bunu atalarımız yaptı. Bursa bu konuda mihenk taşıdır. Bunun hakkı verilmeli\" ifadelerini kullandı.    Ekmeğe getirilen standart   II. Beyazıd devrinde çıkarılan bu kanunda önemli maddeler olduğunu anlatan Tayar, \"Ekmek ile ilgili standart vardı ama biraz ağırdı. Kusurlu ekmeği yapan esnaf falakaya yatırılırdı. Fırıncı ekmek içinde kara bulunursa ve çiğ olursa herkesin gözü önünde bu ceza verilirdi. Ekmekle ilgili bu uygulama daha önce de vardı. Beyazıd Han, \'İşini yapmayan esnafı yakalayın ve dersini verin\' der. Ekmek standardı eskiden de vardı\" diye konuştu. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok ise, insanların beklentisinin kaliteye yönelik olduğunu belirterek, \"Bir kuruluşun kalite seviyesi müşterilerine sunduğu mal ve hizmetin kalitesinden, çalışanlarına sunduğu ortam kalitesinden anlaşılır. Bu yüzden müşterilerin beklentisi artık değişti. Artık insanlar kaliteyi arıyor. O yüzden firmalar ve kurumlar her gün kendini yenilemeli. Yenilemeye kapalı olanlar yok olmaya mahkumdur. İki göz size yetiyorsa ve her şeyi net görüyorsanız üçüncü göze ihtiyacınız yok. Üçüncü gözünüzü kullanabilirseniz harikalar oluşturursunuz\" dedi. (İHA)   
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100