Bu haber kez okundu.

Kalaycılık yeniden revaçta
Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bulunan küçük işyerinde baba mesleği olan kalaycılığı sürdüren Cahit Çalı, "Tarihe karışmak üzere olan kalaycılık mesleği, 2?3 yıldan beri yeniden canlanmaya başladı" dedi. Ev hanımlarının bakır kapları yeniden keşfettiğini, otantik mekanlarda yemek hizmeti sunan lokantaların da bu anlamda önemli bir tanıtım yaptığını belirten Çalı, şunları anlattı: "Bakır kap kullanan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken, bakırın kalaya gereksinim duyduğunu anlamasıdır. Bu da zaten bakınca anlaşılır. Kalayın zamanında yapılması, sağlık açısından çok önemli. Çünkü, kalayı silinmiş kaplar, bakırın oksitlenmesi nedeniyle insan sağlığına zarar verebilir. İyi kalaylanmış kaplarda pişirilen yemekleri yemek ise insana değişik bir lezzet sunar. Bakır, ısıyı çabuk ilettiği için yemek çabuk pişer ve ısıda tasarruf sağlanmış olur. Evimde bakır haricinde mutfak malzemesi kullanmam. Bakır kaplar, belirli bir süre kullanılırsa, tam bir tutkuya dönüşür." Son yıllarda, özellikle, otant~|~ik mekanlarda kalaylı kaplarda sunulan yemekleri yiyen genç kuşağın, önceleri bir merakla kullandığı bakırı, daha sonra tutku derecesinde yaygın olarak kullanmaya başladığını ifade eden Çalı, "Bu da en çok bizi sevindiriyor. Artık, müşteri bulmakta pek fazla zorlanmıyoruz. Kalaycıların sayısı azalsa da müşteri sayımızda belirgin bir artış gözleniyor" dedi. Çalı, bakır kapları büyüklüklerine göre 400 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişen bedelle kalayladığını sözlerine ekledi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100