Bu haber kez okundu.

Kebabın da coğrafi işareti var...
Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurulan ve coğrafi işaretli olarak tescil ettirilen ürünler, Sivas el halısından Şanlıurfa biberine, Yozgat testi kebabına kadar geniş bir yelpazeye sahip. ~|~

TPE'nin internet sitesinden derlenen bilgilere göre coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler olarak tanımlanıyor. Menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılan coğrafi işaretin tescili alınan ürünler, çeşitli alanlarda geniş yelpazeye sahip bulunuyor.
     
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER...

Sitede yer alan bilgilere göre, bugüne kadar coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı 81. Coğrafi işaret tescili almış ürünler arasında çeşitli yörelere ait ipek ve yün el halıları, kilimler bulunurken, atlar, köpek türleri, biber, peynir, fındık, sucuk, pastırma ve tatlı türleri gibi ilginç tesciller de yer alıyor. İnternet sitesinde yer alan ve Coğrafi işaret tescili almış bazı ilginç ürünler şunlar:

''Eskişehir lüle taşı, Bozdağ kestane şekeri, Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Erzincan tulum peyniri, Şanlıurfa biberi, İzmit pişmaniyesi, Kayseri sucuğu ve pastırması, Çimin üzümü, Gemlik Türk atı, Kars Türk çoban köpeği, Türk tazısı, Mersin cezeryesi, Ödemiş patatesi, Kangal koyunu ve Türk çoban köpeği, Mustafakemalpaşa tatlısı, Siirt perde pilavı, Gümüşhane kömesi, Ege pamuğu, Siirt büryan kebabı, Görece nazar boncuğu, Devrek bastonu, İskilip dolması ve turşusu, Afyon kaymağı ve Yozgat testi kebabı.''
     
MERMERDEN BAKLAVAYA TESCİL BEKLEYENLER

Coğrafi işaret tescili almak için çok sayıda yörenin ürünü de henüz bekleme aşamasında. TPE'ye coğrafi işaret tescili almak için başvuruda bulunan ve işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen bazı ürünler ve türler de şunlar:
''Aydın inciri, Afyon beyaz mermeri, Antep baklavası, Bafra pidesi, Bursa kestane şekeri, Çarşıbaşı keşanı, Dalama domatesi, Denizli horozu, Develi cıvıklısı, Edirne beyaz peyniri, Ege inciri, Yatağan palası, Isparta gülü, İnegöl köftesi, İznik çinisi, Kandıra yoğurdu, kanyak, Maraş dondurması, Şile bezi, Tarsus çatalburun köpeği, Tarsus şalgamı, Tekirdağ köftesi, Türk gül likörü.''

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100