Bu haber kez okundu.

Tarihi eserlere müze yetmiyor
Tarihi eserleri bol olan Antalya bölgesinde bu eserleri sergileyecek müze bulunamıyor. ~|~ Antalya Müzesi'nde 53 bin eserin ancak onda biri sergilenebiliyor
Antalya Müzesi'nin, barındırdığı eserler açısından çok zengin olduğuna işaret eden Antalya Müze Müdürü Selahattin Aksu şunları kaydetti:  "Müzemizde bulunan 53 bin eserin ancak onda biri sergilenebiliyor. Müzemizde halen 3 bin arkeolojik eser, 994 sikke, 971 etnografik eser sergileniyor ve eserler, Hacımusalar, Arykanda, Perge, Olimpos, Xsantos, Badem Ağacı, Patara ve Karain yapılan kazılardan elde edilerek geliyor. Antalya'da ve civarında yapılan kazı çalışmalarından her yıl müzemize gelen eser sayısı 50 ile 100 arasında... Ancak eserlerin bir kısmını sergileyebiliyoruz ve diğerleri depolarda muhafaza ediliyor."
Antalya'nın her yerinin antik kentlerle dolu olduğunu ifade eden Aksu, "Antalya'da tescillenmiş ve yer belirlemesi yapılmış 160 arkeolojik ve doğal sit alanı bulunuyor. Buna karşın kazı yapılabilen yer sayısı az. İmkanlar, her yerde kazı yapılmasına olanak vermiyor. Bütün bu yerlerde kazıların tamamlanması yüzyıllar sürer" diye konuştu.
Dünyanın en iyi 20 müzesi arasında
Antalya Müzesi'nin, barındırdığı eserler açısından, dünyanın en iyi 20 müzesi arasında bulunduğunu vurgulayan Aksu, buna karşın Antalyalıların müzeye yeterince ilgi göstermediğinden yakındı. Aksu, şöyle konuştu:
"Antalya Müzesi'ne destek yok. Ne turizmden para kazananlar, ne de Antalyalı işadamları müzeye destek vermiyorlar. Her şeyi devletten beklemek olmaz. Müzenin dış cephesi eskidi. İçeride restorasyon gerekli. Depolardaki eserlerin sergilenebilmesi için yeni binalar yapılmalı. İç donanım ile yapıların bakım ve onarımının sponsorlar vasıtasıyla yapılmasını bekliyoruz. Antalyalı müzeye sahip çıksın."
Geçici eser sergileme salonu
Aksu, Antalya Müzesi ek binasının tamamlandığını, 1800 metrekare kapalı alanı bulunan ek binanın teşhir ve tanzim ihalesinin geçen ay yapıldığını, yer teslimi yapıldıktan sonra ek binaya sikke ünitesi, ikonalar ve benzeri bazı eserlerin nakledileceğini ifade etti.
Antalya Müzesi içinde, ilk kez "geçici eser sergileme salonu" açacaklarını da vurgulayan Aksu, burada, Türkiye'nin çeşitli illerindeki müzelerde bulunan değerli eserler ile yurtdışında bulunan bazı eserlerin geçici olarak sergilenmesine imkan sağlanacağını kaydetti.
Her balık
mevsiminde güzel
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de yaklaşık 50 türde balık avlanırken, her türün lezzet açısından farklı aylarda tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Av yasağının sona ermesinin ardından balıkçı tezgahlarının  şenlendiği Karadeniz bölgesinde, ramazan ayının girmesiyle birlikte  düşen balık satışları, "kuş gribi"nin gündeme gelmesiyle yeniden canlandı.
Tüketiciler çok sayıdaki balık türü karşısında çoğu zaman bütçesine ve damak tadına göre tercih yaparken, uzmanlar lezzet açısından balıkların mevsiminde yenilmesini öneriyor.
Bazı türler her mevsim tüketilebilirken, bazı türlerin ise belirtilen aylar dışında mümkünse tüketilmemesi tavsiye ediliyor.  Uzmanlara göre,  Ekim ayında en lezzetli balıklar levrek, lüfer, palamut, uskumru ve kofana...
Karadeniz'in simgesi haline gelen hamsinin yöre halkının deyimi ile "denize kar düşmeden" yenilmemesi gerektiği belirtilirken, diğerbazı balık türleri için şu önerilerde bulunuluyor:
PALAMUT: Marmara, Ege ve Karadeniz'de avlanan palamutun en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Kasım ayları arası. Diğer dönemlerde de tüketilebilir, ancak en lezzetsiz olduğu ve tüketilmemesi tavsiye edilen aylar Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz.   
MEZGİT: Karadeniz ve boğazlarda avlanan mezgit, Şubat ve Mayıs ayları arasında yenilebilir. Diğer aylarda ise lezzet açısından tüketilmesi tavsiye edilmiyor.
SARDALYA: Ege ve Marmara'da avlanan sardalyanın Haziran ayından Eylül ayına kadar tüketilmesi öneriliyor.
USKUMRU: Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz ve boğazlarda avlanıyor.Her mevsim tüketilen bir balık ancak en lezzetli olduğu zaman Ekim ve Kasım ayları.
MERSİN: Ocak ayı hariç diğer aylarda tüketilebilir. Mersin balığının en lezzetli olduğu dönem ise Şubat ve Haziran arası.
KALKAN: Ocak ayından Nisan ayına kadar en lezzetli olduğu dönem. Kasım ve Aralık ayında da tüketilebilir.
Tatlısu balıklarından levrek Şubat ve Mayıs ayları arası, sazan Ekim, Kasım, alabalık Kasım, Aralık ve Ocak, kefal Eylül'den Haziran'akadar, yayın ise Ekim?Nisan arası tüketilebilir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100