Bu haber kez okundu.

?Domuz eti' öfkesi !..
AB kriterleri çerçevesinde hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde domuzun kasaplık hayvanlar arasında yer alması, kasapları çileden çıkardı. ~|~






Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Sedat Erel, kasaplarda domuz ya da at eti satmanın, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzeyeceğini dile getirdi.

Bakanlık izin verdi
Erel, ''Ancak tebliğ sanki Avrupa'da uygulamaya girecekmiş gibi hazırlanmış. Tebliğde domuz, yaban domuzu ve atın, kasaplık hayvanlar arasında yer alması, yanlış bir uygulamadır" dedi.

Erel, tebliğin hazırlanması aşamasında federasyona fikir sorulmadığını ifade ederek, "AB'ye girmeye hazırlanan ülkemizde, bu tür meslekleri ilgilendiren tebliğler hazırlanırken, ilgili meslek kuruluşlarına danışılmasını istiyoruz. Federasyonumuz, Avrupa Kasaplar Federasyonuna üyedir. Federasyonumuza fikir sorulsaydı, tebliğ daha farklı hazırlanırdı ve bugünkü tartışmalar yaşanmazdı" diye konuştu.
Erel, federasyonun 30 bin üyesi bulunduğunu, ancak hiçbirinin domuz ya da at eti satmak gibi bir taleplerinin bulunmadığını belirterek, "Bir süre önce gazetelerde Danıştay yemekhanesinde at eti satıldığı iddiaları şeklinde haberler yer aldı ve fırtınalar kopartıldı. Yayımlanan bu tebliğe göre, bu işi yapanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor" dedi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye 'domuz ve at eti satışı'nı dayatması kasapların tepkisini çekti. Esnaf temsilcileri, kasaplarda domuz ya da at eti satmanın Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzeyeceğini söyledi

Turist otelde yesin!
Müslüman bir kişinin Avrupa'ya gittiğinde İslami usullere göre kesilmiş hayvan ürünü araması gibi Türkiye'ye gelen bir kişinin de domuz eti aramasının normal olduğunu ifade eden Erel, "Domuz, yaban domuzu ya da at eti talebe göre, turistik yörelerde ve büyük otellerde satışa sunulabilir. Ülkemize kısa süreliğine gelen bir kişiye, her zaman tükettiği domuz etini satmak yerine ülkemizin yemeklerini tanıtmamız daha doğru olacaktır. Böyle bir talep varsa karşılanmalı, ancak kasaplık mesleği ile bağdaştırılması yanlıştır" diye konuştu.

Sedat Erel, Türkiye'de hiçbir kasabın domuz etinin nasıl hazırlanacağı ya da pişirileceği konusunda bilgisi bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Burası Türkiye, Avrupa değil. Domuz, yaban domuzu ya da at etinin bizim mesleğimiz adı altında satılmasına karşıyız. Bu tür ürünleri satmak isteyen kasap yok. Ülkemizde at, domuz eti yenmez. Mesleğimizle adının anılması dahi bizi üzer. Kasaplarda domuz ya da ateti satmak, Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzer. Biz domuzadeğmiş bıçağı dahi kullanmazken, etini satmamız söz konusu olamaz."
Erel, vatandaşların domuz eti satan kasaptan alışveriş yapmayacaklarını belirterek, "Bırakın alışveriş yapmayı, kasabın bulunduğu sokaktan  geçmezler" dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100