10 Aralık 2015 Perşembe 12:00
836 Okunma
Acı biber vücut direncini artırıyor
Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi doğu ve Güneydoğu’da yoğun olarak üretilen acı biber, yine bu bölgelerde bol miktarda tüketiliyor. Tarlalardan zahmetli bir yolculukla ulaştığı sofraların vazgeçilmezi haline gelen acı biber soğuk algınlığına bağlı hastalıklar için de direnci arttırıyor. Güneydoğu bölgesinde kebapla eş değerde tüketilen acı biberin isotu ve salçası da sofraların büyük vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. 
Acı yemeyi sevenlerin vazgeçilmezi olan kırmızı acı biber, birçok hastalığa da iyi geliyor. Yapılan araştırmalarda ise kalp hastalıklarından ülsere, cilt sağlığından sindirimi kolaylaştırmasına kadar birçok rahatsızlığa faydası bulunan acı biber ve acı soslu yemekler tüketenlerin ölüm oranı yemeyenlere göre yüzde 10 daha az olduğunu ve haftanın 7 günü acı biber yiyenlerin erken ölüm riskinin de düştüğü de ifade ediliyor. Biberlerin acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi, yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanıldığı, özellikle soğuk havaların gelmesiyle birlikte vücut direncini artırmak isteyenler uzmanlar kırmızı acı biber tüketmeleri öneriliyor. Günde 2 kırmızıbiber tüketmek, kalp sağlığından kolesterole, sindirimi rahatlatmasından cilt sağlığına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği ifade ediliyor.

Vitamin deposu
Diyetisyen Raife Bayel, yemeklerde acılık ve lezzet vermesi için kullanılan kırmızıbiber, besin kaynağı olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile de bir çok bulaşıcı hastalıktan koruma özelliğine sahip olduğunu kaydetti. 
Günde 2 adet acı biber tavsiyesinde bulunan Bayel, “A vitamini açısından oldukça zengin, posa içeriği yüksek bir besin kaynağı olan kırmızıbiber, C vitaminini de fazlasıyla içerisinde barındırır. Toplumda bilinenin tam aksine limon ve portakal gibi bir çok turunçgillerden 7 kat daha fazla C vitamini içerir. Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir” dedi.

Acı ferahlatıyor
Acı biberin kanser riskini azalttığını da sözlerine ekleyen Bayel, 100 gram kırmızıbiberin 318 kalori içerdiğini de ifade etti. Acısıyla alışkın olmayanların ağzında yanma hissi uyandıran kırmızıbiberin yenildikten sonra ise bir ferahlama hissettirdiğini anlatan Bayel, “Acı biberin metabolizmayı arttırdığı ve terlemeyi hızlandırdığı gözlemlenmektedir. Bu özellikle Güney ve Güneydoğu bölgelerinde daha yoğun yetiştirme ve tüketimi görülmektedir. Acı biberi yedikten sonra terleme ve ardından gelen bir ferahlık söz konusu olabilir” diye konuştu.

Ersan İlter

Son Güncelleme: 10.12.2015 14:34
Anahtar Kelimeler:
Acı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121