Bu haber kez okundu.

Açık gıdalarda büyük tehlike
Sağlık otoritelerinden "Tarım Bakanlığı izni bulunmayan tesislerden, açık pazar gibi ortamlardan ve kökeni şüpheli açık ürünlerden satın alınmamalıdır" uyarısı geldi ~|~

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği (VGHD) Başkanı Veteriner Hekim Can Demir, "Üretim ve satış noktasında veteriner hekim kontrolü olmayan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izni bulunmayan tesislerden, açık pazar gibi ortamlardan ve kökeni şüpheli açık ürünlerden satın alınmamalıdır" dedi.

Demir, "Tüketicilerimiz, ülkemizde üretilen Kanatlı ve Kanatlı Eti Ürünlerini (yumurta dahil) tüketebilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim izinli, veteriner hekim kontrolünde üretilen, ambalajlı ve etiket bilgilerine uygun olarak rafa konulan ürünleri satın alması, satın alırken üretim ve son kullanma tarihi ile saklama koşullarını kontrol etmesi gerekmektedir. Kesinlikle üretim ve satış noktasında veteriner hekim kontrolü olmayan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı izni bulunmayan tesislerden, açık pazar gibi ortamlardan ve kökeni şüpheli açık ürünlerden satın almamaları gerekmektedir" dedi.

Seçici olun

Tüketim amacıyla canlı satış yapan kanatlı pazarlarından alışveriş yapılmaması gerektiğini ifade eden Can Demir, şüpheli hayvanların tüy ve dışkılarına temas edilmemesi gerektiğini söyledi.

Demir, "Tüketicilerimiz, alışveriş yaptığı marketlerde, gıda güvenliği yönünden seçici olmalı, genel hijyen kurallarına uymayan marketleri alışverişlerinde tercih etmemeli ve tüketici müfettişi edasıyla marketlerin hijyeni ve kanatlı ürünlerin izlenebilirlilik anlamında menşei sorgulamalıdır. Kanatlıların vitrin görüntüsünde normalin dışında koyulaşma, kötü koku ve kanama belirtileri gözlemleniyorsa, satın alma yapılmamalı ve bu satıcıların durumu yetkili mercilere bildirilmelidir. Kanatlı ürünler satın alındığında aynı gün tüketilmeyecek ise özel gıda poşetlerinde diğer gıdalarla direk temas etmeyecek şekilde muhafaza edilmesine dikkat edilmeli, yumurta alımında ise üzeri dışkılı ve kirli görünümdekiler satın alınmamalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Her ne kadar gıda olarak tüketilmesinden dolayı insanlara hastalık bulaşmadığı bilinse de kuş gribi virüsünün gıda da olması ihtimali düşünüldüğünde, yumurta dahil kanatlı ürünlerinin 600 C'de yarım saat veya 720 C'de 15 dakikalık iyi pişirme sonucunda insan sağlığı yönünden herhangi bir risk bulunmamaktadır" diye konuştu.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100