Bu haber kez okundu.

Açıkta satılan gıdalar
Gıda uzmanları hava sıcaklığının artmasıyla birlikte açıkta satılan gıdaların insan sağlığını daha fazla tehdit ettiğini, Hepatit, Malta humması ve AIDS gibi çok ciddi hastalıklara dahi yol açabileceğini kaydediyor ~|~

Açıkta satılan gıdaların Hepatit, Malta humması ve AIDS gibi çok ciddi hastalıklara yol açabileceği bildirildi.

Bekletilen et ve piliç dönerlerin 10'da 9'u bozuk
Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nde görevli Gıda Teknoloğu Nesrin İplik, yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte açıkta satılan gıdaların insan sağlığını daha fazla tehdit ettiğini söyledi.
Açıkta satılan et ve piliç dönerlerin akşama kadar bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini belirten İplik, "Isı, pişirilen etin iç kısmına kadar ulaşmıyor. Bu nedenle mikroplar gelişiyor ve et sağlığı tehdit eder hale geliyor. Ayrıca açıkta satılan et ve piliç döner havadaki bütün mikrobu emer. Yaptığımız araştırmalara göre akşama kadar bekletilen et ve piliç dönerlerin 10'da 9'unun bozulduğunu tespit ettik. Akşama kadar bekletilen et ve piliç dönerlerin tüketilmesi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir" dedi.

Bozuk süt Malta hummasına yol açar
Açıkta satılan sütün de normalde öğleye kadar bozulduğunu, ancak sıcak havalarda sütün bozulma süresinin 1 saate kadar düştüğünü vurgulayan İplik, "Açıkta satılan süt bozulursa Malta humması hastalığına yol açar. Bu hastalık da insanı ölüme kadar götürür. Normal şartlarda açıkta satılan sütler satın alındığında 100 derecede en az 3?4 dakika kaynatılması gerekir. Yoksa sütün sağılma ve satış dönemlerinde alacağı mikroplar büyük tehlike saçar.
Sütün bozulması durumunda peynir yapılması gayet normal ancak bu peynir de 3 ay soğuk hava deposunda bekletildikten sonra tüketilmeli" diye konuştu.

Unlu mamüller mikrobu emiyor
Açıkta satılan tatlı, meyve suları ve unlu mamullerin de sağlık açısından büyük tehdit oluşturduğuna işaret eden İplik, şunları söyledi:
"Tatlı, ıslak bir yiyecek olduğu için açıkta satılma durumunda havadaki bütün mikrobu toplar. Unlu mamuller ise araçların egzoz gazı ve havadaki tozu ve mikropları üzerinde toplar. Açıkta satılan meyve sularında ise aynı bardak hijyenik bir ortamda yıkanmadığı için başkasında olan bir hastalık diğer insanlara geçebilir. Açıkta satılan tüm bu gıdalar Hepatit, Malta humması ve AIDS gibi hastalıklara yol açar."
Anahtar Kelimeler:
açıkta satılan gıdalar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100