Bu haber kez okundu.

Ağız alerjisine dikkat
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, nadir görülen bir alerji türü olan ağız alerjisine elma, havuç, patates, domates, salatalık, kavun, karpuz, muz, armut ve şeftali gibi sebze ve meyvelerin neden olduğunu söyledi. ~|~

Küçükusta,ağız allerjisinin son yıllarda giderek daha fazla görülmeye başlanadığını belirterek, "Ağız alerjisi, bazı sebze ve meyvelerin yenmesinden sonra ağız ve boğazı ilgilendiren belirtilerle başlar. Önce, dudak, dil ve yanak mukozasında sızlama ve kaşınma olur. Hastaların yüzde 50'sinde dudaklar şişer. Birçok hastada boğazda da kaşıntı, yanma ve sertlik hissi vardır. Bazen yüzde kızarma, yanak mukozasında kabarcıklar da görülebilir" dedi.

Belirtilerin meyve veya sebze yendikten 5 dakika sonra görülmeye başladığını anlatan Küçükusta, ağız alerjisinin besin alerjisi olanların yaklaşık yüzde 85'inde, polen alerjisi olanların ise yüzde 6'sında görüldüğünü kaydetti.

Ağız alerjisinin sadece polen mevsimi görülebileceği gibi çoğu hastada tüm yıl boyunca da var olduğunu dile getiren Küçükusta, ağız alerjisi olanların yüzde 80'e yakınında astım veya alerjik nezle bulunduğunu, bunların da hemen hemen tamamına yakınında polen alerjisi olduğunu söyledi.

Küçükusta, ağız alerjisinin kesin tanısı için şüpheli besin ile test yapılması gerektiğini ifade ederek, bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi bulunmadığını, belirtilere neden olan sebze veya meyvenin yenmemesini önerdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100