Aman, obezleri sinirlendirmeyin!
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Nehir El ise, çiğ süt ve pastörize süt arasındaki farklara değinerek, "Çiğ süt 40 santigrat derece altındaki sütlerdir ve sağlıklı bir hayvandan sağılmış olsa bile birçok sağlık sorunu oluşturabilecek mikroorganizmaları barındırabilir. Çiğ sütün tüketilebilmesi için pastörizasyon, UHT ya da siterilizasyon işlemlerinden en az birisine tabi tutulması gereklidir" diye konuştu. Prof. Dr. El özellikle yaz aylarında büyük sorunlar oluşturan sokak sütünün sıcağın etkisiyle birçok mikroorganizma ürettiğini ve insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Elmacı da obezlerde tat duyusu ve eğilimleri anlattı. Prof. Dr. Yeşim Elmacı, "Obezitenin genetik faktöre bağlı olabileceği düşünülmektedir. Obez bireylerde kalp, tansiyon, diyabet hastalıkları normal kilodaki bireylere göre daha fazla görülmektedir. Yaptığımız araştırmalar sonucu, obez bireylerin sinirliyken tatlı tüketimlerini kontrol edemedikleri sonucuna ulaştık. Obez bireyler, normal kilodaki bireylere göre daha az tuzlu
fakat daha fazla ekşi yiyecek tüketmektedirler" diye konuştu. (İHA)