Bu haber kez okundu.

Balık yağı en güçlü antidepresan

Bugün birçok biliminsanı, kandaki DHA balık yağı miktarı ile mutluluk hormonu olan serotoninin birbiriyle pozitif orantılı olduğunu ifade etmektedir. Neticede vücut için “ne kadar balık, o kadar serotonin'' diyebiliriz. Yani omega-3 aynı zamanda depresyonu önleyen bir maddedir. Dolayısıyla balık ve balık yağının güçlü bir antidepresan olduğunu, söylemek yanlış olmaz. Nitekim 1998 yılında Harvard Tıp Fakültesinden psikofarmakolog Dr. Andrew Stoll tarafından yapılan araştırmada, balık yağı alan manik-depresif hastalarının yüzde 65'inde diğerlerine göre daha fazla iyileşmeler tespit edilmiştir. Dr. Stoll, günde 5-10 gram balık yağının düzelmeler için yeterli olduğunu daha fazlasının bir zararı olmamakla beraber ishale neden olabileceğini ifade etmektedir.

Sonuç itibariyle, omega-3 yani balık yağı, her geçen gün demansiyel tabloların arttığı günümüzde, mutlaka yeterli ölçüde tüketilmesi gereken bir gıdadır. Öğrenme, algılama ve bellek fonksiyonlarını da direkt etkilediği için başta öğrenciler olmak üzere herkesin önem vermesi gereken bir besindir. Eğer siz, haftada en az üç defa balık ve balık ürünlerini beslenme rejiminize eklemiyorsanız, unutkanlığa davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Yaklaşık bir kilo çiğ ya da konserve balıkta bulunan DHA miktarı (gram olarak): Hamsi balığı: 0,9, Uskumru: 1,4, Somon balığı: 0,8, Sardalya:1,0, Alabalık:  0,5, Ton balığı: 0,9, Ringa balığı: 1,0.

Beyne destek olan yağlar:
DHA, EPA, Linoleik asit: yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve keten tohumunda en çok bulunur, Zeytinyağı, Kanola yağı, Maun cevizi, Keten tohumu yağı, Yağsız et (özellikle yağsız dana ve kuzu eti), Düşük yağlı peynir, Fıstık yağı, Antep fıstığı, Ceviz, Hamsi, somon, sardalya, alabalık, uskumru ve ton balığındaki yağlar.

Beyne zarar veren yağlar:

Doymuş hayvan yağları: et, tam yağlı süt, tereyağı, peynir Hidrojenle birleştirilmiş sebze yağları: margarin, mayonez Trans yağ asitleri: margarin, patates cipsi, krem soslar, dondurma, fast food tarzı gıdalar Omega-6 yağlarının fazla alınması: mısırözü yağı, ayçicek yağı, soya yağı. HABER MERKEZİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100