Bol bol C vitamini tüketin
kış aylarında insanların soğuktan daha çok etkilendiği için, gribal
enfeksiyonları daha çabuk kaptığını söyledi. Hasta olmayı beklemeden özellikle
kış aylarında bol bol C vitamini almanın önemli olduğunu kaydeden Aktaş,
turunçgil tüketiminin sağlık açısından önemli olduğunu kaydetti. Aktaş,
"Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri kış aylarının uzun
gecelerinden eksik etmemek sağlık için önemlidir. Bunun yanı sıra, pancar,
turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış
aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıkların oluşumunu
engelleyebilmektedir. Bu gibi sebze ve meyvelerin sadece kış aylarında değil,
yılın her mevsiminde sofradan eksik edilmemesi gerekir" dedi.
Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığından korunmak için, bitki
çaylarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, bunun yanı sıra
haftada en az iki gün balık tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aktaş,
"Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır.
İçerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini
sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir. D vitamininin en iyi
kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı
güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli
zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir. Soğuk kış günlerinde
çay, kahve içmek yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan
kuşburnu çayı tercih edilebilir. Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye
tabir ettiğimiz çerez tarzı yiyeceklere, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulur.
Yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle
kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerekir, tatlı ihtiyacı ise
haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilebilir. Kış
aylarında genellikle çocukların sevmediği sebzeler çoğunluktadır. Çocukların
büyüklere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara
yakalanma olasılıkları da fazladır. Bu yüzden annelerin çocuklarına bu
sebzeleri sevdirerek veya değişik şekillerde yemelerini sağlaması gerekir” diye
konuştu. İHA