Bu haber kez okundu.

Bu temel besinleri mutlaka tüketin

Sağlıklı yaşamın anahtarının yeterli ve dengeli beslenmeden geçtiğini ifade eden Diyetisyen Eda Ağıllı, “Doğru besin, doğru miktar ve doğru zamanda tüketildiğinde zinde ve genç bir bedende sağlıklı bir yaşamı bizlere sunuyor. Sağlıklı beslenmek için besin çeşitliliğini sağlamak tartışmasızken, bazı besinler içinde bulundurdukları vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler gibi özellikleri ile zirvede yer alıyor” dedi.

Diyetisyen Eda Ağıllı, kırmızı pancar, zerdeçal, probiyotikler, Hindistan cevizi yağı ve kakaoyu vitamin, mineral ve antioksidan bileşenleri özelliklerini taşıması nedeniyle sağlıklı beslenmede temel besinler olarak tanımladı.

 

Kırmızı pancar:

Ağıllı, “Kırmızı pancarın sağlık yararları göz kamaştırıyor. Bir kök sebze olan pancar sağlığa yararlı özelliğini, zengin nitrat kaynağı olmasının yanı sıra ona kırmızı-mor renk veren betasiyaninden alır. Pancar, kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyonu önler, damar yapısını güçlendirir bu etkileri ile kalp ve damar sistemi için mükemmel bir besindir” dedi.

 

Zerdeçal:

Zerdeçalın Hindistan’ın gözde baharatı olarak bilindiğini ifade eden Ağıllı, “Alzheimer hastalığının Hindistan’da en az görülen hastalık olması yüksek zerdeçal tüketimi ile eşleştirilir. Kurkumin, antibakteriyel, anti-inflamatuar, antioksidan, antikanserojen ve antidiyabetik gibi pek çok sağlıklı özelliği ile bilimsel çalışmalarda sıklıkla yer alan zencefil ailesine ait zerdeçalın en aktif formudur. Zerdeçalın sağlıklı etkilerinden faydalanmak için; günde 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, biraz kırmızı pul biber ve 1 çay kaşığı zerdeçalı birlikte tüketerek vücudunuz için aktif kurkumin formu sağlayabilirsiniz” dedi.

 

Hindistan cevizi yağı:

Diyetisyen Eda Ağıllı şöyle devam etti: “Hindistan cevizi yağı doymuş yağ içeriği yüksek olmasına rağmen yüzde 50’sinin laurik asit olması ona sağlıklı besin özelliğini kazandırır. Laurik asit yağ dokuda daha az depolanır, buna bağlı olarak insülin direncini artırmaz ve en önemlisi daha az ‘obezojenik’tir. Vücutta termojenik etkisi yüksektir yani metabolize edilirken daha fazla enerji harcanmasını sağlar, kısaca metabolizmayı hızlandırır.”

 

Probiyotikler:

"Probiyotiklerin, bağırsak florasında yararlı etkilere sahip canlı bakteriler olduğunu biliyor musunuz" diyen Ağıllı, “Yaşam için iyi anlamına gelen probiyotikler, hem ishal hem de kabızlığın düzeltilmesini sağlayarak sindirim faaliyetlerini düzenler, alerji riskini düşürür, kolon kanserine karşı koruyucudur, kolesterol değerlerini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, obezite ile mücadele eder” dedi.

 

Kakao:

Ağıllı, “Uzun süre ilaç olarak kullanılan eski bir besindir. Kakaonun yüksek flavanol içeriği ona sağlığa faydalı özelliğini kazandırır. Yüksek kan basıncını düşürür, kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürür, iyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltir tam anlamıyla kalp ve damar dostudur, kansere karşı koruyucudur. Yapılan bir çalışmada günde 5 gram çikolata tüketiminin kalp-damar hastalığı riskini yüzde 30 ve inme riskini yüzde 10 azalttığı bulunmuştur. Yüksek kalori içeriği dolayısı ile günde 20 gram yüzde 70 kakao içeren çikolata tüketimi ruhunuzu tatlandırırken sağlığınızı korumanızı sağlar” diye konuştu. 

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.