Bu haber kez okundu.

Diyabet insanlığın kâbusu oldu
Diyabet her geçen gün hızla artıyor. Uzmanlar, diyabetli sayısının 2000 yılı itibarıyla 225 milyon olarak gerçekleşeceği tahmin edilirken, rakamın 245 milyonu bulduğunu belirtiyor. ~|~

 

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Nazif Bağrıaçık, dünyada ve Türkiye'de diyabetin her geçen gün hızla arttığını ifade etti. Diyabetli sayısının 2000 yılı itibarıyla 225 milyon olarak gerçekleşeceği tahmin edilirken, rakamın 245 milyonu bulduğunu söyledi.

Türkiye'de yapılan taramalarda yüzde 7,1 ila 9,2 oranında diyabet sıklığı bulduklarını ifade eden, bunun 6-6,5 milyon şeker hastası olduğu anlamına geldiğini vurgulayan Prof. Bağrıaçık, özellikle Tip 2 diyabet, yani erişkin yaş diyabetiklerdeki artışın çok hızlı olduğuna dikkati çekerek, çocukluk yaşlarında şişman olanlarda Tip 2 diyabetin çok artmaya başladığını kaydetti.
2-10 yaş arasında şişman olan çocukların adolesan yaşı yani 25'i geçtikten sonra Tip 2 diyabet hastası olduklarının görülmeye başlandığını dile getiren Bağrıaçık, bunun bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de ilgisini çektiğini ve artık diyabeti bir tarafa bırakıp obezite ile mücadeleye başladıklarını belirtti, ''Çünkü bilinçsiz bir beslenme ve çocuk yaşta şişmanlık ülkemizde artmaya başladı'' dedi.

''Diyabet, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde Doğu Anadolu, Ege ve Karadeniz bölgelerine oranla daha çok görülüyor. Bunun en önemli nedeni virütik çocukluk çağı hastalıkları, akraba evlililikleri ve kötü beslenme olarak tespit edildi. Boğmaca, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği gibi hastalıklar şekeri tetikliyor. Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yapılan taramalarda bazı köylerde yüzde 30, 35 oranında diyabetik olduğu belirlendi. Çünkü dışarı kız vermiyorlar ve birinde şeker hastalığı varsa oradan bütün nesle intikal ediyor.
Üçüncü önemli neden olarak Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara'da şeker sıklığının, beslenme alışkanlıklarına ve yanlış beslenmeye bağlı olduğunu bulduk. Orta Anadolu hamur işleri, Güneydoğu Anadolu yağlı ve kebap yiyor. Marmara Bölgesi sanayi bölgesi olduğu için kimse yemek yapmaya vakit bulamıyor. Hazır gıda alıyor, evine götürüyor, fast food gıda ile besleniyor. Ayrıca çocuklardaki kolalı içecek ve fast food alışkanlıkları da Marmara bölgesindeki diyabet sıklığını Güneydoğu Anadolu'da sıklığa yaklaştırmış.''

Diyabet sıklığının Güneydoğu Doğu Anadolu'da yüzde 4,5, Orta Anadolu'da yüzde 4, Marmara'da yüzde 3,2, Ege'de yüzde 1,5, Karadeniz'de yüzde 0,67 olduğunu anlatan Bağrıaçık, ''Karadenizliler hareketli, lahana ve hamsiyle besleniyor. Fazla gıda ve kilo almıyor. Doğu Anadolu'dakiler de öyle dağda koşturmaca içinde, kilo almaya fırsat bulamıyorlar'' şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100