Bu haber kez okundu.

Doktorunuz Sizinle/ Alternatif kahvaltı
Özellikle çalışanlar için sabah kahvaltı hazırlamak belirli bir zaman gerektirdiği için, peynir ekmek gibi standart kahvaltı tercih edilmemektedir. ~|~




Bu nedenle bu tür kahvaltı seçeneklerine alternatif olarak; hem kolay hazırlanması hem de içerisine eklenen vitamin-minerallerle içeriği zenginleştirilen ve besin öğeleri içeriği incelendiğinde dengeli olan süt, yoğurt, meyve suyu ile tüketilebilen mısır ve buğday gevrekleri zengin çeşitleri ile tüketimi hızla artmıştır.

Ayrıca ara öğünlerde metabolizma hızının artması ve kan şekerinin düşmemesi ve bir sonraki öğün de çok acıkmayı engellemek için mutlaka ara öğün tüketimi önemlidir. Saklanma ve hazırlanma kolaylığı nedeniyle çalışanlar için ofislerde ara öğün alternatifi olarak buğday ve mısır gevreklerinin tüketimi önerilmektedir.
Bunun yanında tatlı (kuru meyveli, ballı, kakaolu) seçeneklerinin olması da tatlı isteği olduğu zamanlarda tercih edilebilir. Bu tür besinlerin kalori değerinin düşük olması ve besin değerleri bakımından zengin olması yönünden tüketilecek bir hamurlu tatlıya karşılık her zaman tercih edilmesi daha sağlıklıdır.

? Mısır gevreklerinin tüketiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar
Öncelikle kalori değerleri yüksek olan çikolata, bal, şeker vb. eklenmiş mısır gevreklerinin tüketimi çok olursa gün içerisindeki alınması gereken kalori değerinin üstüne çıkılmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden çeşitleri arasından tercih yapılırken posa içeriği daha yüksek, daha düşük kalorili ve sağlıklı meyveli-sade buğday gevreklerinin seçilmesi daha uygundur. İçerisinde yüksek karbonhidrat olması nedeniyle diyabet gibi metabolik hastalığı bulunan kişiler diyetisyene sormadan bu gıdalarını tüketmemelidir.

? Ne kadar tüketilmelidir?
Sabah kahvaltısı ve ara öğün alternatifi olarak üretilen mısır ve buğday gevrekleri, süt/ yoğurt ile tüketilip özellikle içerisinde kuru meyve parçaları ile ceviz/badem içerenlerin tüketimi kahvaltı ve ara öğünler için yeterli ve dengelidir. Ancak toplam 3 ana öğünde de tüketilerek zayıflamak amacıyla kullanımında tüm gerekli besin ihtiyaçlarını gün içerisinde karşılamadığı için tüketilmesi doğru değildir. Özellikle hayvansal protein açısından yetersizdir ve sadece öğünlerde tüketiminin sonucunda anemi, kas kayıpları gibi sağlık problemleri oluşabilir. Bu tür tek yönlü beslenme hatalarında uzun zamanda sağlık problemleri oluşabilmektedir.
Mısır gevreğinin içerisinde protein vardır, yüksek karbonhidrat içeriği ile enerji ihtiyacını karşılar, yağ oranı düşüktür fakat içerisindeki lif miktarı yulaf ve buğday gevreklerine göre daha düşüktür. Eklenmiş C vitamini ve Demir başta olmak üzere özellikle B grubu vitaminlerini zengin olarak içerir, Folik asit içeriği bakımından zengindir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100