Bu haber kez okundu.

Etiketini okumadan gıda satın almayın
Gıdaları tüketirken kontrol edilen ve onaylanan gıda ürünlerini tüketmek gerektiğini belirten yetkililer, alış veriş yaparken özellikle gıdaların son tüketim tarihine bakılmasını vurguluyor ~|~

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Turhan, gıda tüketiminde öncelikle etiketin okunması gerektiğini söyledi.

Marka güvencesine dikkat etmek gerekiyor 
Turhan, gıdaları tüketirken resmi olarak kontrol edilen ve onaylanan gıda ürünlerini tüketmek gerektiğini belirtti. Gıda alırken bunun yanı sıra son tüketim tarihine bakılması gerektiğini ifade eden Turhan, "Yani gıdaların etiketini okumalıyız. Gıdaların etiketlerinin okunması, gıda mühendisleri başta olmak üzere sektör içinde bulunan kişiler tarafından dikkat edilen bir konu, ancak tüketicilerde etiket okumanın yaygınlaştığını sanmıyorum. Ancak tüketici, eskiye göre daha dikkatli. Ayrıca gıda satın alırken markalı ürünlere ve marka güvencesine dikkat etmek gerekiyor. Kişisel olarak ben, açık beyaz peynir ve açık süt satın almıyorum. Süt ve süt ürünlerini tercih ederken firmalar arasındaki kalite düşüklüğü nedeniyle daha seçici davranıyorum. Büyük markalarda hijyen temizliği, gıda içeriği gibi hususlara dikkat ediliyor.
Büyük marka ürünü tercih etmek, daha iyi besin alma garantisi veriyor" dedi.

Gıdanın güvenilir olması çok önemli
Gıda tüketiminde kalitenin farklı bir kavram olduğunu kaydeden Turhan, "Her müşteri kesimine hitap eden bir kalite vardır. Ama gıdanın güvenilir olması çok önemli. Marka güvenilirlilik için iyi bir göstergedir. Markalı ürünlerin güvenirliliği artar, ancak 'Markasız ürünler güvenilir değildir' diyemeyiz, markasız ürünler risk taşırlar. Markalı ürünlerde sorun yaşadığınız zaman ürün takibi şansınız var. Markasız ürünler için bu geçerli değil. Kalite yanlış kullanılıyor, 'Kalitesi düşük olan gıda kötüdür' yargısı yanlıştır. Çünkü bu ürünlerin müşteri grubu farklıdır" diye konuştu.

Tüketim alışkanlığımız çok farklı
Zehirli atıkların karıştığı bölgelerde yetiştirilen gıdaların ve beslenen hayvanların, atık eğer kanserojen ise tüketim sonrası kısa ve uzun vadede insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri olacağını da belirten Turhan, Türkiye'de işlenmiş ürün çeşidinin, gelişmiş ülkelerdeki ürün çeşidine göre çok az olduğunu ifade etti. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelişmiş ülkelerdeki tüketim alışkanlığı Türkiye'de yok. Türkiye'de kışın dondurma tüketimi yaygın değildir. Bazı ülkelerde insanlar kış mevsiminde sanki yaz mevsimi yaşanıyormuş gibi dondurma tüketiyorlar. Yine sporcu içecekleri çok yaygındır. Türkiye'de ise bu içecekler sadece bazı insanlar tarafından satın alınıyor. Gelişmiş ülkelerde gıdaların işlenme yöntemleri de çok farklıdır. Buna dayalı olarak altyapı, makine sanayi ve satış zinciri de gelişmiştir. Türkiye'de birçok tropik meyveyi bulamayız. Gelişmiş ülkelerde de yetişmemesine rağmen, tropik meyveler ithal ediliyor. Yine tüketime hazır gıdalar Türkiye'de çok az satılmaktadır".
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100