Bu haber kez okundu.

Etin kalitesi renginden anlaşılıyor
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek bir projeyle, bir renk paleti aracılığıyla sığır etinin kalitesi renginden anlaşılabilecek ~|~ Tüketicilerin et rengi ve kalitesi arasında ilişki olduğu düşüncesiyle sığır eti alırken öncelikle renk üzerinde durduğunu belirten EÜ Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Dr. Alper Önenç, "Tüketiciler bu yaklaşımında haklıdır.

Çünkü et rengi ile mikrobiyal yük, raf ömrü, su tutma kapasitesi, pişirme kayıpları, lezzet arasında bir ilişki olduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Ancak et rengini tanımlamak ve bir kalite ölçütü olarak kullanmak et sektöründe önemli bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Gözleme dayalı ölçümlerle, et rengi insan gözüne bağlı, göreceli olarak oldukça dar bir renk aralığında tanımlanabilmektedir. Üstelik bu tanımlar kişiden kişiye de değişebilmektedir" dedi.

Etin rengi kalitenin aynası
Söz konusu çalışmanın gıda güvenliği açısından da önemine işaret eden Dr. Önenç, şunları söyledi: "Çünkü sektörün kaliteli hammadde kullanımına yardım edilerek güvenilir ve sağlıklı mamul elde edilmesine olanak tanınacaktır. Etin rengi ile kalite ölçütleri arasında ilişki bulunmaktadır. Et rengi, et kalitesinin aynasıdır diyebiliriz. Kalite ve pazarlama bölümlerinde çalışanlar için reyona ya da işlemeye gönderilecek eti tanımlamak yanında bu etleri kendi içinde sınıflandırmak da büyük önem taşımaktadır. Araştırmamız ile boya ve tekstil sanayiinde benzer şekilde kullanılan nesnel ölçütlere dayalı görsel renk paleti oluşturulması hedeflenmiştir. Bu renk paleti aracılığıyla sığır etinin kalitesi renginden tanımlanabilecektir."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100