19 Ekim 2005 Çarşamba 00:00
537 Okunma
Evde alınacak kuş gribi önlemleri
Kuş gribi korkusunun sendrom haline getirilmemesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, hem hijyen hem de sağlık açısından alınması gerekli tedbirleri şöyle sıraladı ~|~ TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 2. Başkanı Prof. Dr. Aykut Aytaç, ''Kuş gribi''ne karşı önlem olarak öncelikle canlı tavuk alımından kaçınılması gerektiğini belirterek, pişirilmiş tavuk ve yumurtada herhangi bir risk bulunmadığını bildirdi. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 2. Başkanı Prof. Dr. Aytaç, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında ''tavuk vebası'' veya ''kuş gribi'' olarak bilinen Avian Influenza'nın insanlara geçişinin yoğun temas ile mümkün olduğunu belirterek, dünyadaki vakaların da çiftliklerde çalışan ve hayvanlarla temas halinde olanlarda görüldüğünü dile getirdi. Hastalığın insanda görüldüğünde tipik grip (Influenza) benzeri ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrısı gibi semptomlar gösterdiğini ve bazı vakalarda ölümcül olabilen akut solunum yetmezliği gibi şiddetli komplikasyonlara sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aytaç, kuş gribi virüslerinin, kuşları ve daha seyrek olarak domuzları enfekte ettiğine dikkati çekti.

Eller temiz tutulmalı
Enfekte kuşların, virüsü ağız?burun salgıları ve dışkılarıyla yaydıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Aytaç, şunları kaydetti: ''Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi bulaşmayı önlemek için el hijyenine dikkat etmek önemlidir. Virüs 56 derecede 3 saatte, 60 derecede 30 dakikada etkinliğini yitirmekte ve formalin ve iyot bileşikleri gibi yaygın olarak kullanılan dezenfektanlarla öldürülebilmektedir.

Canlı tavuktan kaçının
Önlem olarak öncelikle canlı tavuk alımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Eller dikkatli ve sık yıkanmalıdır. Ellerin sabun ve su ya da susuz alkol temelli el antiseptikleri kullanılarak temizlenmesi, derideki enfeksiyöz olabilecek maddeleri uzaklaştırmakta ve hastalığın bulaşmasını önlemektedir.''

"Yumurtada risk yok"
Prof. Dr. Aytaç, hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat edenlerin enfekte tavuk çiftliklerinden uzak durması ve iyi piştiğinden emin oldukları kanatlı etleri ile yumurtaları tüketmeleri gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Bununla birlikte, gıda güvenliği açısından çiğ kümes hayvanlarının ve yumurtanın işlenmesi sırasında genel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Mutfak alet ve ekipmanlarının temizliğine özen gösterilmesi, kanatlı et veya yumurtanın kullanıldığı durumlarda mutfak aletlerinin yüksek sıcaklıklarda yıkanması ve dezenfekte edilmesi, çapraz bulaşmayı engelleyecek tedbirlerin alınması, çiğ sebze ve meyve gibi pişirilmeden tüketilecek gıda maddelerinin enfeksiyon kaynağı olabilecek kanatlı eti ve yumurta ile bir arada bulundurulmaması, kanatlı etlerinin ve yumurtalarının yüksek sıcaklıklara ulaşmasını sağlayacak şekilde pişirilmesi önem arz etmektedir. Tüm bu hususlara dikkat edilmesi durumunda pişirilmiş tavukta ve yumurtada herhangi bir risk bulunmamaktadır.''
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100