31 Aralık 2012 Pazartesi 12:27
1836 Okunma
Fazla tuz sağlığı tehdit ediyor

Son dönemlerde yoğun tartışmaların odağında olan tuz tüketimi konusunda İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Cirit, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Cirit, bu konudaki güncel araştırma sonuçlarını paylaşarak, ülkemizin yüksek tuz tüketimi nedeniyle karşı karşıya bulunduğu tehlikeye dikkat çekti.
Tuzun sadece tansiyonu yükselttiği şeklinde bir algı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Cirit, tuzun zararlarının bununla sınırlı olmadığını söyledi. Tuzun iştah açarak dolaylı yolla obeziteye de neden olduğunu belirten Prof. Dr. Cirit, kalp kasını büyüttüğü ve yüksek tansiyona yol açtığı buna bağlı olarak da beyin kanaması ve inmeye neden olduğunu belitti. Cirit, fazla tuzun ayrıca astım krizini sıklaştırdığı, mide kanseri riskini yükselttiğini ve kemik erimesine neden olduğunu söyledi.
Bütün bu zararları dolayısıyla sağlık camiasında tuzun sessiz katil olarak tanımlandığını anlatan Prof. Dr. Cirit, şöyle konuştu: \"Türkiye\'de kişi başına düşen günlük tuz tüketimi ortalama 19 gram. Standart sapmalar dikkate alındığında bu kimileri için 27 grama kadar çıkıyor. Oysa tüketilebilir tuz miktarı günlük 6 gram kadar olmalı. Peki, sofraya gelen bu tuzu kimler yiyor. Sadece yetişkinler mi? Hayır 3 yaşındaki, 10 yaşındaki, 15 yaşındaki çocuklarımız da yiyor.\"

Vücut, fazla tuzu 5-6 günde dışarı atabiliyor
Gidilen bir davette ikram edilen tuzlu bir yiyeceğin kişinin tuz dengesini bozduğunu da ifade eden Prof. Dr. Cirit, vücudun alınan bu fazla tuzu ancak 5-6 günde dışarı atabildiğini kaydetti. Ekmekteki tuz oranının hâla çok yüksek olduğuna dikkat çeken Cirit, şunları söyledi: \"Ekmekteki tuz çok önemli. Tuzsuz ekmek üreten fırınların sayısını artırmamız lazım. Ambalajlı gıdalarda, ambalaj üzerinde tuz miktarını yazan firmaları tercih edelim. Mümkünse tuzsuz ekmek alalım. Çünkü bir litre deniz suyunda 1 gram tuz varken, bizim ekmekte 1.5 gram tuz var. Araştırmalar bize gösteriyor ki; İngiltere\'de tuz tüketimi düşürülerek inmeler yüzde 22, kalp krizleri yüzde 16 oranında azaltılabilmiştir. Bugün ülke olarak bizim tuz tüketimimiz bazı Avrupa ülkelerinin iki katı düzeyinde. O yüzden ülkemizde anjiyo olan hasta yaşı düşüyor. Bu hastalıklar nereden geliyor, çocukluktan. 0-6 yaş arasında çocuklarımız günde en fazla 1 gram tuz almalı. 11 ve üstü çocukların günlük tuz tüketimi 6 gramı aşmamalı. Sofralarımızda kesinlikle tuzluk olmamalı. Kendimizi düşünmüyorsak çocuklarımızı düşünelim.\"
(HABER MERKEZİ)

Kan basıncını olumsuz etkiliyor
Tuz tüketiminin kan basıncı üzerindeki olumsuz etkisi konusunda dünyada yapılan bilimsel araştırmalardan örnekler veren Prof. Dr. Cirit, çocukluğunda tuzlu beslenen kişilerin bir süre sonra tuz tüketimini azaltsalar dahi bunun etkisinden yıllarca kurtulamadığını vurguladı. Tuzun doğrudan kan basıncı üzerinde etkili olduğunu, kan basıncına bağlı hastalıkların dünyadaki ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Cirit, uyarısını şöyle sonlandırdı: \"Tuz kısıtlaması kan basıncının kontrol altına alınmasında ilaç kullanımı kadar önemlidir. 2009 yılı dünya hipertansiyon günü sloganı: \'Hipertansiyon ve tuz sessiz iki katil\' şeklindeydi.\"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100