Bu haber kez okundu.

Folat, alzheimer riskini azaltıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, ABD'de yapılan yeni bir çalışmada, folat alımının artırılmasının Alzheimer hastalığıyla ilişkisinin araştırıldığını söyledi. ~|~


Yaklaşık 6 yıl süren çalışmada, alzheimerin erken bunamanın en genel şekli olduğu ve dünya genelinde 13 milyondan fazla kişiyi etkilediğinin belirtildiğini vurgulayan Boyacıoğlu, hastalığın tedavisinin doğrudan ve dolaylı maliyetinin sadece ABD'de 81 milyon Euro, İngiltere'de ise doğrudan maliyetinin 22 milyon Euro olduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Alzheimer hastalığı ile folat, B6 ve B12 alımının ilişkisinin incelendiği bu araştırmada, B6 ve B12 vitaminlerinin alım düzeyinin söz konusu hastalık riski ile ilişkili bulunmadığını dile getiren Boyacıoğlu, "Ancak hem diyet hem de beslenme desteği kaynaklarından folat alımının artırılmasının, alzheimer hastalığı riskini önemli düzeyde (yüzde 50 risk azalması) azaltması ile ilişkili olduğu rapor edildi" dedi. 

Boyacıoğlu, şunları kaydetti: "Ispanak benzeri yapraklı sebzeler, karaciğer, yürek, böbrek, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve kuru baklagiller folik asitin en zengin kaynaklarıdır. Folik asitin yetersiz miktarlarda alımının, kansızlık, zayıf hissetme, kramplar, depresyon, şizofreni, kalp hastalığı ve bazı kanserlere neden olduğu ve özellikle hamilelik sırasında yeterince alınmadığı takdirde DNA yapımı ve hücre bölünmesindeki rolü nedeniyle sakat doğumlara yol açabileceği bildirilmektedir".

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100