Bu haber kez okundu.

Folik asit, kalp krizi riskini en aza indiriyor
Düzenli olarak folik asit almak kalp krizi riskini azaltıyor. Folik asidin vücutta depolanmasının zor olduğunu belirten uzmanlar bu nedenle sürekli olarak folik asit içeren besinler tüketilmesini öneriyor ~|~

İngiliz bilimadamları kalp krizi ve kalp hastalıkları ile mücadelenin ucuz ve basit bir yolunu buldu. Araştırmalar, folik asit içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin kanda biriken ve kalp hastalıklarına neden olan amino asitlerin seviyesini azalttığını ortaya çıkardı.

Bebeklerin kemik gelişimi için önemli
Uzmanlar kalp krizine ve diğer kalp hastalıklarına karşı önlem almanın basit ve ucuz bir yolunu buldu. Sonuçları İngiliz tıp dergisinde de yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre düzenli olarak folik asit almak kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor.

Araştırmalara göre, kalp hastalıklarına kanda biriken homosistein adlı amino asit seviyelerinin artması yol açıyor. Folik asit alınması ise pekçok bilimadamınca "yeni kolesterol" olarak nitelendirilen homosistein seviyelerini azaltarak kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Folik asidin vücutta depolanmasının zor olduğunu belirten uzmanlar bu nedenle sürekli olarak folik asit içeren besinler tüketilmesini öneriyor.

Folik asidin en fazla bulunduğu gıdalar
? Ekmek
? Mısır gevreği
? Yeşil yapraklı sebzeler
? Brokoli
? Ispanak
? Bezelye
? Portakal
? Mercimek

Uzmanlar anne olmak isteyen ve hamile kadınlar için de folik asidin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Zira hamilelikten bir süre önce ve hamileliğin ilk 12 hastası içinde düzenli olarak folik asit alınması bebeğin omurgasının gelişmesi ve herhangi bir omurga hastalığına sahip olmaması açısından kritik önem taşıyor.

Folik asit; B grubundan bir vitamindir. Yeşil yapraklarda yaygın olarak bulunduğundan bu ad verilmiştir. Çünkü latincede folum yaprak anlamındadır. Folik asit metabolizması B12 vitamini metabolizmasıyla yakından bağlantılıdır. Folik asit merkezi sinir sisteminin işlemesinde hayati bir rol oynar. İncebağırsağın ilk kesiminde emilir, sonra karaciğere giderek orada metabolize olur. Folik asit en fazla yapraklı yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, yonca, maviyeşil alg (yosun), maydanoz, nane, kurufasulye (baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bulunur. Yetişkinlerde folik asit gereksinimi günlük 400 mcg (mikrogram) dır. Gebelik ve emzirme süresinde 400-800 mcg 'a gereksinim vardır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100