20 Ocak 2013 Pazar 10:38
1409 Okunma
Gaz sancısı deyip geçmeyin

Yemek yerken hava yutmanın şişkinliğin nedenleri arasında yer aldığını belirten Diyetisyen Aysun Yurdakul, şöyle konuştu: “Hava yutma mide gazının en sık sebebidir. Yemek yerken içilirken bir miktar hava yutulur. Sigara içmemiz ve uygun olmayan takma dişler normalden fazla hava yutmamıza neden olur. Aynı zamanda yemek yerken çok konuşmamız ve atılan kahkahalar daha fazla hava yutmamıza neden olur.”
Yemek yerken çok iyi çiğnemek gerektiğini söyleyen Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Besinlerin sindirimi özellikle CHO'ların sindirimi ağızda başlar.Sindirimin başlaması için tükrükle temas etmesi gerekir. Temas etmesi için de çok iyi çiğneyip püre kıvamına getirmek gerekir. Midenin görevi besini parçalamak değildir. Parçalanmış gıdayı sindirmektir. Mide çiğnenmeden yutulan gıdayı sindirebilmek için daha fazla asit üretir. Mide şişkinliğine ve hazımsızlığa neden olduğu gibi kalbimizi de daha fazla yorarız” Yurdakul, öğün atlamanın da bir sonraki öğünde çok acıkma ve yine hızlı yemek yemeye neden olduğunu vurguladı.

Bazı gıdalar şişkinlik yapabilir
Bazı gıdaların içerdiği bileşiklerin de şişkinlik oluşumuna neden olabildiğini kaydeden Yurdakul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle lahana, kereviz, turp, brokoli, karnabahar, soğan, sarımsak, pırasa, salatalık, şalgam, süt, bakla, kurufasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı, bezelye, kavun, armut gibi gıdalardan hepsi ya da birkaçı size dokunuyor olabilir.”
Mide boşalma süresini uzatan ve doygunluk hissi yapan yağlı gıdalar da şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, “Stres, heyecan, endişeli ruh hali de şişkinlik oluşumuna neden olabilir. Sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar da mide şikayetlerimize sebep olur. Tüm bunlar yaşam kalitemizi olumsuz etkilemektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

Gıda alerjisi
Gıda alerjisinin özellikle laktoz gaz oluşumuna sebep olduğunu belirten Yurdakul, şunları söyledi: “Laktozsuz süt içmeyi deneyebilirsiniz. Sütün soğuk ya da sıcak içilmesi kişiden kişiye farklı tepki gösterir. Bazı kişilere sıcak süt dokunurken, soğuk süt dokunmayabilir. Ya da tam tersi. Sütü soğuk veya sıcak içerken içine tarçın koyabiliriz. Tarçın mide dostudur, gaz oluşumunu önler.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100