22 Ağustos 2017 Salı 15:54
73 Okunma
GDO konusunda  toplum bilgilendirilmeli

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusunda toplumun kaygılarını giderecek şeffaf, paylaşımcı, bilimsel verilere dayanan araştırmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Yardımcı, Türkiye’de biyoteknolojiye ilişkin çalışmaların 2015–2018 yıllarını kapsayan “Türkiye Biyoteknoloji Stratejisi ve Eylem Planı” çerçevesinde paydaş bakanlıklarca yürütüldüğünü söyledi.

Yardımcı, Türkiye’de biyoteknoloji araştırmalarına ilişkin bir üst çatı bulunmaması ve kamuoyundaki algının GDO’larla ilgili araştırmalara set oluşturduğunu ifade etti.

Biyoteknoloji konusunda Türkiye’nin ihracatçı değil ithalatçı bir konumda olduğunu dile getiren Yardımcı, bu durumun başta sağlık sektörü olmak üzere Türkiye’nin aleyhine işlediğini vurguladı.

Eylem planında, Türkiye’nin diğer ülkelerle rekabet edebilir bir güce erişmesinin öngörüldüğüne dikkati çeken Yardımcı, “Bu amaçla bir yol haritası belirlenmeli, biyoteknoloji konusunda katma değer sağlayacak yatırımlar yapılmalı” diye konuştu.

Yardımcı, söz konusu planda, GDO tanımının toplum tarafından yanlış anlaşılması, mevzuatta eksikliklerin bulunması, tarımsal biyoteknolojide kamu, üniversite, özel sektör ve Ar–Ge merkezleri arasındaki iş birliğinin zayıflığı, Ar–Ge’yle ilgili yeterli desteğin bulunmaması gibi konuların yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:

“Öncelikle toplumun kaygılarını giderecek şekilde GDO konusunda şeffaf, paylaşımcı, bilimsel verilere dayanan araştırmalar yapılmalı, bunlar kamuoyuna doğru bir şekilde anlatılmalı, hazırlanmış eylem planı çerçevesinde devlet biyoteknoloji Ar–Ge faaliyetlerine desteklerini artırmalıdır.”

Toplumda GDO yanlış biliniyor

Yardımcı, Avrupa Birliğinin 59 GDO ürünü pamuk, mısır, kolza, soya ve şeker pancarı çeşidini hem gıda hem de yem olarak kabul ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 36 GDO’lu mısır ve soya çeşidinin sadece yem olarak kullanımına izin veriliyor. Türkiye bu konuda aslında çok tedrici ve ihtiyatlı bir yaklaşım sergiliyor. Şu anda AB üyesi olsak 59 çeşit GDO’lu gıda ve yem kullanmak durumunda kalacağız. Bu dikkatli adımlar Türkiye’nin biyoteknolojik Ar–Ge alanında kendini geliştirmesine engel olmamalıdır. Toplumda GDO tanımının yanlış bilinmesi birçok sıkıntıya yol açmaktadır. Gerek bitki ve hayvanda yapılan ıslah çalışmalarıyla elde edilen ürünlerin GDO olarak tanıtılması gerekse hiç alakası olmayan hibrit teknolojisinin uzman olmayan kişilerce kamuoyuna biyoteknoloji kapsamında yanlış bilgi olarak verilmesi GDO’yla ilgili endişelerin artmasına neden olmaktadır.”

Türkiye’de de GDO ile ilgili kaygıların giderilmesi için buna benzer çalışmaların yapılması, söz konusu çalışmalara kaynak ayrılması ve sonuçlarının ilgili sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini dile getiren Yardımcı, Biyogüvenlik Kurulunun yapısının güçlendirilerek TÜBİTAK, üniversiteler ve araştırma enstitülerinin de katılımıyla koordinasyon halinde ortak bir çalışma yapılması gerektiğini kaydetti. AA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100