Uzmanlar, kışın gecelerin uzamasından dolayı televizyon başında geçirilen sürenin arttığına işaret ederek, bu süre içindeki atıştırmaların, kilo artışına yol açtığı uyarısında bulundu. Uzmanlar, bu nedenle kış aylarında yediklerimize daha dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi uzmanları, kışın beslenmede dikkat edilecek hususlara ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, sonbahardan kışa geçişte değişen hava şartlarının etkisiyle oluşan hastalıklardan korunmada beslenmenin önemine işaret edildi. Özellikle kışın hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte beslenme şeklinin de değiştiği hatırlatılan raporda, bu mevsimin özelliğine uygun beslenmeye dikkat edilmesi istendi. Raporda, kış beslenmesi konusunda şu uyarılarda bulunuldu:"-Mevsim geçiş dönemlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmada, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı sürdürülmeli, özellikle vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyveler tüketilmelidir.-Vücut direncinin artırılmasında önem taşıyan C vitamini yönünden zengin limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller başta olmak üzere, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. -Dünya Sağlık Örgütü'nün, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerisi doğrultusunda, marul, havuç ve kırmızı lahana gibikış sebzeleri ile hazırlanan salatalar öğünlerde yer almalıdır. -Kış mevsiminde tüketimi artan yağlı ve şekerli besinlerden kaçınılmalıdır. -Kışın geceler uzadığı için evde televizyon başında geçirilen zaman artmaktadır. Bu süre içinde atıştırmanın fazla olması, vücut ağırlığında istenmeyen değişikliklere ve kilo artışına yol açmaktadır. Bu nedenle kış aylarında da diğer mevsimlerde olduğu gibi şeker ve yağ oranına dikkat edilmeli, kızartma ve kavurmadan kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar tercih edilmeli, tatlılar çok sık tüketilmemelidir.-Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamaması nedeniyle kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini ihtiyacının karşılanması için güneşli günlerde yürüyüşlere çıkılmalı ve bol bol balık tüketilmelidir. -Kış mevsiminde fiziksel aktivitelerin azalması ve unlu gıda tüketiminin artmasına karşılık, posalı besinlerin tüketiminin azalması sindirim sistemi rahatsızlıklarına, özellikle de kabızlığa yol açmaktadır. Kabızlıktan korunmak için, haftada en az 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi protein değeri ve posa içeriği yüksek kuru baklagillerin yanı sıra, sebze ve meyve tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır."