Bu haber kez okundu.

Gıda alışverişinde aman dikkat!

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilere, gıda konusunda rehber niteliğinde bilgiler sunarak dikkatli olmaları konusunda uyarılar yaptı. Ardahan Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

~|~ "Meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün mertebe taze olmasına dikkat edilmeli, çok yaş görünümde, üzerinde lekeler bulunan, hafif çürümüş veya üzerine öz suyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçınmalıdır. Soğukta muhafazası gereken bir gıda soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalı, varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edilmelidir. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4 santigrat derece veya 2 santigrat sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır.
Raf ömrü belirleyici mi?
Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu sebeple, gıda bu sıcaklık şartlarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir. Bazen peynir ve meyve?sebze gibi gıdaların, paketten çıkarıldığında küflenmiş olabileceğine dikkat edin. Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun şartlarda muhafaza ederek hazırlayın ve tüketin. Süt ve süt ürünlerinde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihinin yer aldığına dikkat edin. Bu ürünler 4 santigrat derece sabit sıcaklıkta saklanmalıdır. Eğer sıcaklık 10 santigrat derece ise bu mamullerin muhafaza edilebilirliğinin 4 kez azaldığına dikkat edin. Sokakta satılan süt ve ürünlerini almaktan da kaçınmak gerekir. Her zaman, uygun şekilde işlenerek paketlenmiş (pastörizasyon veya UHT uygulanmış, özel tetra pak ambalajındaki) süt ve ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir."
Yumurta alırken...
Yumurta alırken dikkat edilmesi gereken hususların önemle vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: "Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları almayınız. Kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) 'Salmonella enteridis' mikroorganizması bulaşması olabileceği ve yumurtanın içine de geçebileceği dikkate alınarak yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir bulunmamasına dikkat ediniz. "
Et yaketlerini poşedin altına koyun
Açıklamada satın alınan ürünlerin poşete yerleştirilme düzeninin önemine de değinilerek, "Satın alınan malzemeyi poşetlere koyarken, soğuk ve donmuş ürünlerin bir arada paketlenmesine dikkat edin. Taze et ve tavuk paketlerini poşetin en altına yerleştirin. Deterjan gibi kimyasal malzemeleri gıda maddeleri ile aynı poşete koymayın. Bir başkası sizin için poşetlere yerleştiriyorsa, bu şekilde yapmasını isteyin" denildi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100