Grip ve nezleye ayva tavsiyesi
Meyvesinde
pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol
miktarda bulunduğunu, tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler,
yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az
miktarda amygdalin ve emülsin olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, ayvanın
kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet
kanamalarına oldukça faydalı olduğunu dile getirdi.
Prof.Dr.
Karadeniz, ayvanın yararlarını şöyle açıkladı: "Meyvelerinden hazırlanan
şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir. Ayva meyveleri
kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız
kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve
bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine
yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu
düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte,
sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Meyvesinden yapılan reçel, sindirim
sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu
kuvvetlendirmektedir. Tereyağında pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına,
müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir. Ayva
çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği
kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin
sütünü artırır. Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir. Ayva hoşafı
yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. Ayva varise karşı iyidir,
yorgunluğu, bitkinliği giderir."
Bol
bol yiyin
Ayva
hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan
salya gelmesini önlediğini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, şöyle devam etti:
"Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu
ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz
ağrısını ve şişliğini giderir. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu
çekilmelidir. Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını
keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır. Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu
ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp
içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva suyu iştah açar, böbrek ve
sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol
yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek
zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide
gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır. Pişirilmiş
ayva mide zafiyetine iyi gelir. Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine iyi
gelmekte, dimağı kuvvetlendirmektedir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin
iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde
birkaç kez yıkanır. Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa
kanamayı durdurur. Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına
içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır. Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için
kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak
kullanılırsa şifalı gelir."