20 Şubat 2012 Pazartesi 11:07
1737 Okunma
Güzel bir yemek hastanede bitmesin
Türkiye'de doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan zehirlenme vakalarının sıkça görüldüğünü anımsatan uzmanlar, “Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Doğada kendiliğinden yetişen türü bilinmeyen mantarları yemeyin, yedirmeyin. Zehirli olabilir. Güzel bir mantar yemeğinden sonra kendinizi istenmeyen bir yerde bulabilirsiniz” dediler.
Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde izlenecek yöntemlerle ilgili olarak da bilgiler veren uzmanlar, “Mantar zehirlenmelerinde çoğunlukla kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Eğer imkan varsa başvurmadan önce hasta küçük dile dokunarak veya tuzlu ılık su içirilerek kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır. Hasta baygın ya da şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı koklatılmalı. Laboratuar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu tedavi için önemli olabilir” diye konuştular.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100