06 Ekim 2016 Perşembe 12:25
105 Okunma
Her dört kişiden biri reflü

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması durumunun Gastroözefageal Reflü (GÖRH) olarak adlandırıldığını ifade eden Dr. Murat Meral, toplumda sıklıkla karşılaşılan reflünün basit önlemlerle engellenebileceğini söyledi. Murat Meral, GÖRH'ün toplumda oldukça sık görülen bir sağlık sorunu olduğu bilgisini vererek “Türkiye’de her dört kişiden birinde reflüye rastlanmaktadır. Ülkemizde yapılan son çalışmalarda en sık Marmara, en az ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da görülmektedir. Özellikle Gastroenteroloji uzmanlarının günlük polikliniklerinin büyük bir çoğunluğunu reflü hastaları oluşturmaktadır. Türkiye’de yılda ortalama 80 milyon kutu reflü ilacının yazıldığı bilinmektedir" dedi.

GÖRH saptanan bir hastanın öncelikle yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Meral, hastaların reflüyü artıran gıdalardan kaçınması gerektiğine de dikkat çekti.

Meral, Reflü hastalarının dikkat etmesi gereken yiyecekleri ise şöyle sıraladı: “Kakaolu süt, narenciye ürünleri, gazlı ve naneli içecekler, aşırı çay-kahve, yağlı hamur işleri, yağlı ve kakaolu tatlılar, çikolata ve dondurmalar, tereyağı, krema ve yağlı soslar, portakal, limon, mandalina, greyfurt ve ananas, kızarmış kırmızı ve beyaz et, sosis, salam ve sucuk, patates kızartması, cips ve yağlı-soslu makarna, kremalı ve domatesli çorbalar, nane ve kırmızıbiber, kızartma sebzeler ve domates, çiğ soğan- sarımsak ve yeşillik gibi besinlerin tüketimine dikkat edilmeli.”

İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100