Kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalıkları için en büyük risk faktörü olan hipertansiyonun, dünyada ve ülkede bir salgın hastalık halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 15 milyon civarında kişinin hipertansif olduğunu belirtiyor.
Buna göre dünyada her 4, Türkiye'de ise 3 kişiden birinde yüksek tansiyon bulunmakta. Yani ülkemizde hipertansiyon görülme sıklığı dünya ortalamasının üstünde. Hipertansiyonun toplumda bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenlerinin şişmanlık ve aşırı tuz tüketimi olduğuna dikkati çeken uzmanlar, çok fazla tuz içeren besinlerin kan basıncını yükselttiğine işaret ediyor ve "Bu nedenle masaya tuzluk konulmamalı" diyor.Uzmanlar, normal ve sağlıklı bir kişinin günde 3-4 gramdan fazla tuza ihtiyacı olmadığını, günlük 6 grama kadar tuz tüketiminin kabul edilebilir olduğunu, yüksek kalorili besinlerin şişmanlığa, bunun da hipertansiyona yol açtığını, küçük yaşlardan itibaren aşırı miktarda tuz tüketiminin de ileri yaşlarda hipertansiyon gelişimini tetiklediğini kaydediyor. Turşu, ev tarhanası ve ev makarnası gibi geleneksel gıdalarda ve fast-food denilen yiyeceklerde yüksek miktarda gizli tuz bulunduğuna temas eden uzmanlar, bunlardan kaçınılmasını, düzenli fiziksel aktivitenin de hipertansiyondan korunmada gerekli olduğunu bildirdi.Türkiye'deki hipertansiflerin yüzde 60'ının tansiyonlarının yüksek olduğunun farkında olmadığını kaydeden uzmanlar, bu nedenle ideal kan basıncının bilinmesi gerektiğini söyledi. Kan basıncının 12/8'in altında olmasının iyi olduğunu belirten uzmanlar, hastane ölçümlerinde 14/9, ev ölçümlerinde 13.5/8.5, diyabet ve böbrek hastalığı olanlarda ise 13/8 ve üstünün hipertansiyon anlamına geleceğine dikkati çekti.12-14/8-9 arası kan basıncının tehlikeye doğru gidiş anlamına geldiğini anlatan uzmanlar, bu değerlere sahip kişilerin "Prehipertansif" olarak adlandırıldığını bildirdi.Ülkede bu kişilerin sayısının 19 milyon olduğunu belirten uzmanlar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu kişilerin ileride hipertansif olacağını söyledi.Uzmanlar, yüksek tansiyondan korunmak için besinlerden her gün ölçülü miktarda dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
Buna göre dünyada her 4, Türkiye'de ise 3 kişiden birinde yüksek tansiyon bulunmakta. Yani ülkemizde hipertansiyon görülme sıklığı dünya ortalamasının üstünde. Hipertansiyonun toplumda bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenlerinin şişmanlık ve aşırı tuz tüketimi olduğuna dikkati çeken uzmanlar, çok fazla tuz içeren besinlerin kan basıncını yükselttiğine işaret ediyor ve "Bu nedenle masaya tuzluk konulmamalı" diyor.Uzmanlar, normal ve sağlıklı bir kişinin günde 3-4 gramdan fazla tuza ihtiyacı olmadığını, günlük 6 grama kadar tuz tüketiminin kabul edilebilir olduğunu, yüksek kalorili besinlerin şişmanlığa, bunun da hipertansiyona yol açtığını, küçük yaşlardan itibaren aşırı miktarda tuz tüketiminin de ileri yaşlarda hipertansiyon gelişimini tetiklediğini kaydediyor. Turşu, ev tarhanası ve ev makarnası gibi geleneksel gıdalarda ve fast-food denilen yiyeceklerde yüksek miktarda gizli tuz bulunduğuna temas eden uzmanlar, bunlardan kaçınılmasını, düzenli fiziksel aktivitenin de hipertansiyondan korunmada gerekli olduğunu bildirdi.Türkiye'deki hipertansiflerin yüzde 60'ının tansiyonlarının yüksek olduğunun farkında olmadığını kaydeden uzmanlar, bu nedenle ideal kan basıncının bilinmesi gerektiğini söyledi. Kan basıncının 12/8'in altında olmasının iyi olduğunu belirten uzmanlar, hastane ölçümlerinde 14/9, ev ölçümlerinde 13.5/8.5, diyabet ve böbrek hastalığı olanlarda ise 13/8 ve üstünün hipertansiyon anlamına geleceğine dikkati çekti.12-14/8-9 arası kan basıncının tehlikeye doğru gidiş anlamına geldiğini anlatan uzmanlar, bu değerlere sahip kişilerin "Prehipertansif" olarak adlandırıldığını bildirdi.Ülkede bu kişilerin sayısının 19 milyon olduğunu belirten uzmanlar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu kişilerin ileride hipertansif olacağını söyledi.Uzmanlar, yüksek tansiyondan korunmak için besinlerden her gün ölçülü miktarda dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini bildirdi.