İki bardak süt içmek ideal
Doç. Dr. Mustafa İnan, en temel besin değeri olarak bilinen sütün çocuklarda aşırı miktarda tüketilmesi durumunda kabızlığı tetikleyeceğini belirtti. İnan, günde iki bardak süt içmenin ideal olduğunu ifade etti
24.03.2012 00:00:00
Trakya Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İnan tarafından Tıp Fakültesi Başhekimlik Toplantı Salonunda yapılan toplantıda çocuklarda görülen kabızlık hastalığı ile ilgili bilgilendirme yapıldı. İnan, kabızlığın toplumda sıkça sorgulanan, abartılan ve ihmal edilen bir hastalık olduğunu belirtti. ‘Haftada üçten az tuvalete çıkmak ve çocuğun tuvaleti tıkarcasına büyük ve sert dışkı çıkarmasını kabızlık belirtisi olarak tanımlayan İnan, kabızlıktan en fazla etkilenen çocukların 1 ila 9 yaş arasında olduğunu belirtti.
İnan, “Kabızlık sıklık olarak; sağlık sorunları yaşayan, ailesinde kabızlık yakınması olan, hareketsiz ve sporla ilgilenmeyen, bilgisayar ve televizyon karşısında sıkça vakit harcayan, az su içen ve lifli besinler tüketmeyen çocuklarda görülüyor. Kabızlığın en önemli etkenlerinden biri de beslenme tercihleridir. Kuru, posasız ve lifsiz gıdalar tüketen çocuklarda kabızlık daha sık görülür. Örneğin; bisküvi, gofret, hamburger, tost, makarna, pilav, çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler ve şekerlemeler kabızlığı tetikliyor. Düzenli kahvaltı eden, öğün atlamayan, meyve ve sebze tüketen, proteinli gıdalar tercih eden ve bol su içen çocuklarda dışkılama sorunlarına pek rastlanmıyor” dedi.
Aşırı miktarda tüketilmemeli
Aşırı süt tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten İnan, “Bu noktada süt ve süt ürünlerine ayrıca değinmek gerekiyor. Çünkü süt tüketiminde aşırıya kaçılması zaman zaman kaka yapmayı zorlaştırıyor. Kabızlık yaşayan bazı çocukların günde 1 litreye kadar süt içtiğini saptıyoruz. Bu çocukların günlük süt tüketimi 2 su bardağı ile sınırlandırılmalı ve yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünlerine yönlendirilmeli.
Bir de tuvalet hijyeni çok önemli. 2005'te İsveç'te yapılan bir araştırmada çocukların; kötü koku, kötü görüntü, temizlik malzemelerinin yetersizliği ve kendinden büyük çocukların verdiği rahatsızlık gibi etkenlerden ötürü tuvaletleri kullanmamak istemediği ortaya çıktı. Gerek yaptığımız bilimsel çalışmalara gerekse de hastalardan edindiğimiz izlenimlere göre ülkemizde ve Edirne'de de benzer durumlar söz konusu. Örneğin üniversitemiz Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından 2002 yılında yapılan bir araştırmada Edirne'deki devlet okullarının tuvaletlerinin koşulları araştırılmış ve durumun pek de iç açıcı olmadığı gözlenmiştir” şeklinde konuştu.
Kabızlığın tedavisine de değinen Doç. Dr. Mustafa İnan, aileleri, çocuklarını olabildiğinde doğal besin tüketmesini sağlamaya davet etti. Hazır yiyeceklerde bulunan bazı katkı maddelerinin kabızlığa eğilimi arttırdığını kaydeden İnal, anne ve babaların çocuklarını kepekli ekmek yemeye yönlendirmesi gerektiğini altını çizdi. (İHA)
İnan, “Kabızlık sıklık olarak; sağlık sorunları yaşayan, ailesinde kabızlık yakınması olan, hareketsiz ve sporla ilgilenmeyen, bilgisayar ve televizyon karşısında sıkça vakit harcayan, az su içen ve lifli besinler tüketmeyen çocuklarda görülüyor. Kabızlığın en önemli etkenlerinden biri de beslenme tercihleridir. Kuru, posasız ve lifsiz gıdalar tüketen çocuklarda kabızlık daha sık görülür. Örneğin; bisküvi, gofret, hamburger, tost, makarna, pilav, çikolata, hazır meyve suları, gazlı içecekler ve şekerlemeler kabızlığı tetikliyor. Düzenli kahvaltı eden, öğün atlamayan, meyve ve sebze tüketen, proteinli gıdalar tercih eden ve bol su içen çocuklarda dışkılama sorunlarına pek rastlanmıyor” dedi.
Aşırı miktarda tüketilmemeli
Aşırı süt tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten İnan, “Bu noktada süt ve süt ürünlerine ayrıca değinmek gerekiyor. Çünkü süt tüketiminde aşırıya kaçılması zaman zaman kaka yapmayı zorlaştırıyor. Kabızlık yaşayan bazı çocukların günde 1 litreye kadar süt içtiğini saptıyoruz. Bu çocukların günlük süt tüketimi 2 su bardağı ile sınırlandırılmalı ve yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünlerine yönlendirilmeli.
Bir de tuvalet hijyeni çok önemli. 2005'te İsveç'te yapılan bir araştırmada çocukların; kötü koku, kötü görüntü, temizlik malzemelerinin yetersizliği ve kendinden büyük çocukların verdiği rahatsızlık gibi etkenlerden ötürü tuvaletleri kullanmamak istemediği ortaya çıktı. Gerek yaptığımız bilimsel çalışmalara gerekse de hastalardan edindiğimiz izlenimlere göre ülkemizde ve Edirne'de de benzer durumlar söz konusu. Örneğin üniversitemiz Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından 2002 yılında yapılan bir araştırmada Edirne'deki devlet okullarının tuvaletlerinin koşulları araştırılmış ve durumun pek de iç açıcı olmadığı gözlenmiştir” şeklinde konuştu.
Kabızlığın tedavisine de değinen Doç. Dr. Mustafa İnan, aileleri, çocuklarını olabildiğinde doğal besin tüketmesini sağlamaya davet etti. Hazır yiyeceklerde bulunan bazı katkı maddelerinin kabızlığa eğilimi arttırdığını kaydeden İnal, anne ve babaların çocuklarını kepekli ekmek yemeye yönlendirmesi gerektiğini altını çizdi. (İHA)