Bu haber kez okundu.

Kalp hastalıkları birinci ölüm nedeni
Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sırayı yüzde 43 oranıyla kalp?damar
hastalıklarının aldığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 13?20 Nisan tarihlerinde
düzenlenen Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle vatandaşları bu konuda duyarlı olmaları
için uyardı ~|~

Hayvansal kaynaklı aşırı yağlar riskli
Yetkililer, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının, ülkede de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çektiler.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğunu, bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiğini ifade eden yetkililer, hayvansal kaynaklı ve aşırı yağlı gıdaların tüketimi, meyve ve sebze tüketimi ve fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabetin kalp?damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında geldiğine dikkati çektiler.
Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölümler, yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Bu ölümlerin önemli bir bölümü ise 41?58 yaş grubunda görülüyor.

Sigaradan uzak durun

Yetkililer, erken ölümlere yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın, alınacak koruyucu önlemlerle mümkün olduğunun altını çizdiler.  Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, kalp?damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümü, sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanıyor. Sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğu bildirildi.
Yetkililer, bu hastalıklardan korunmak için atılacak ilk adımın, sigara ve dumanından uzak durmak olduğuna işaret ettiler.

Kalp?damar hastalıklarından korunmada beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutuyor. Buna göre, doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besin yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyeceklerle meyve?sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun en az seviyede tüketilmesinin önemine de dikkat çekildi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100