02 Eylül 2005 Cuma 00:00
293 Okunma
Kanser vakaları yüzde 73 artacak

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sebze ve meyve sularının içerdiği bileşenler ile bazı kanser türleri ile koroner kalp, inme ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Sevinç Yücecan, bitkilerde bulunan doğal antioksidanların, özellikle de flavonoidler ve polifenollerin, reaktif oksijen türleri (ROS) aracılığıyla oluşan doku hasarlarına karşı olası koruyucu özelliklerine dikkat çekiyor. Bu reaktif türler, vücudumuzda metabolik yolla oluşabileceği gibi ultraviyole ışınlara, hava kirliliğine, sigara dumanına maruz kalınmasıyla, alkol ve bazı ilaçların alımıyla da oluşabiliyor. Biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolaylıkla emilebildiği gösteriliyor. Özellikle, çilek, vişne veya kırmızı üzüm suyunun gerek antosiyanin, gerekse de askorbik asit ve diğer polifenoller gibi güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenler yönünden zengin oldukları vurgulanıyor.

~|~
Elmadaki mucize
Günde 1 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin artması akciğer kanseri riskini yüzde 6 oranında düşürüyor. Yaşları 15?99 arasında değişen 9.959 Finli kadın ve erkek üzerinde Finlandiya'da Ulusal Halk sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan 24 yıl süreli bir çalışmada elma tüketimi arttıkça akciğer kanser vakalarının azaldığı görüldü. Epidemiyolojik çalışmalar fitokimyasallardan zengin elma ve elma suyu tüketiminin bazı kanser türleri, kardiyovasküler hastalıklar, astım ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azalttığı belirtiliyor. Laboratuar çalışmalarında, elmanın çok yüksek antioksidan aktivitesi olduğu, kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği, lipit oksidasyonunu azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü belirlenmiştir.
Beta?karoten deposu
kayısı suyu
Çalışmalar, kayısı suyunun potasyum, folat ve A vitaminine dönüşebilen karotenoidlerden özellikle beta?karoten açısından çok zengin olduğunu ortaya koyuyor. Beta?karoten'in diğer karotenoidler arasında en yüksek potansiyel A vitamini aktivitesine sahip bileşen olduğu belirtiliyor. Bir bardak (200 ml) kayısı suyunda bulunan 2300 g beta?karoten günlük A vitamini gereksiniminin 4?8 yaş grubu için % 48'ini, 9?13 yaş grubu için % 32'sini, 14 yaş ve sonrası erkekler için % 21'ini, 14 yaş ve sonrası kadınlar için ise % 27'sini karşılıyor. Karotenoid molekülleri doğal ve yapay ışınlar, sigara, zararlı kimyasallardan kaynaklanan ve hücre lipitlerinin oksidasyonuna neden olan aktif oksijeni tutma yeteneğine sahiptirler. Beta?karoten'in karsinojen oluşumu engellediği, son 10 yıl içinde yapılan araştırmalardan sağlanan ve karotenoidlerin antimutojenik, bağışıklık sistemini güçlendirici ve koruyucu etkinliğe sahip olduğunu işaret eden verilerle de ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalarda plazma beta?karoten düzeyi ile akciğer, mide, kolon ve diğer kanserlerden ölüm arasında önemli ilinti bulunmuştur. Veriler özellikle akciğer kanser riskinin karoten tüketimi ile önemli ölçüde azaldığını belirtiyor ki bu bulgular karotenoidlerin akciğer kanserinin oluşumunda önleyici olduklarının bir kanıtı sayılıyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100