Bu haber kez okundu.

Kanserin temel sebebi sigara
Yeditepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" nedeniyle kanserden korunmanın yollarını ve kanser tedavi yöntemlerini anlattı. Uluç, Türkiye’de kanser görülme sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin giderek arttığını vurgulayarak, Türkiye'de her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu söyledi. Uluç, 2002'de ölümlerin yüzde 12’si kanserden iken, 2012 itibariyle ölümlerin yüzde 21’inde sebebin kanser olduğunu dile getirerek, kanser tedavisinde son yıllardaki en önemli gelişmenin tümörün moleküler özelliklerine bakılarak hedefe yönelik tedaviler verilmesi olduğunu ifade etti. 

Akciğer kanseri ilk sırada

Uluç, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser görülme sıklığının yıllara oranla arttığını belirterek, "2015 yılında dünyada ölüm sebepleri içinde kanser birinci sıraya çıkacak. Kanser sıklığındaki artışın en önemli 3 sebebi, yaşlı nüfustaki artış, tütün kullanımı ve obezite. Tüm kanser türlerinin üçte birine sebep ise sigara. Türkiye’de erkeklerde en sık akciğer, prostat ve mesane kanseri görülüyor. Kadınlarda ise sırasıyla meme, tiroid ve kolorektal kanserleri en sık görülenler arasında yer alıyor. Kansere bağlı ölümlerde akciğer kanseri ilk sırada iken, bunu mide, lösemi - lenfoma, kolon ve pankreas kanseri izliyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Kanser sebeplerinden yüzde 80’i önlenebilir

 Uluç, kanserin sebeplerine bakıldığı zaman, bunların yüzde 80’inin önlenebilir olduğunun görüldüğüne işaret ederek, şu ifadelere yer verdi:"İdeal vücut ağırlığını koruma, sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma gibi yaşam tarzı değişiklikleri kanser gelişimini önler. İdeal kiloya sahip olmak için sağlıklı beslenmeli, aşırı kaloriden kaçınmalı ve düzenli egzersiz yapılmalı. Sağlıklı beslenmek ile kastedilen dengeli beslenmek, sebze ve meyveyi bol tüketmek, şekerden uzak durmak, aşırı yağ tüketmemek, posalı gıdalar tüketmek anlamına gelir. İşlenmiş etlerden (sucuk, salam, sosis gibi) uzak durulmalı, aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalı. Yiyeceklerin pişirme yöntemleri de önemli. Kızartma, mangalda pişirme, tütsüleme gibi yöntemler kullanılmamalı, haşlama, buğulama ve fırında pişirme tercih edilmeli."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100