Bu haber kez okundu.

Kanserle savaşan besinler
Kanseri önleyen veya iyileştiren olağanüstü. bir yemek rejimi mevcut değil. Ancak doktorlar, sağlıklı beslenmenin bazı kanser türlerinin önlenmesinde yardımcı olabileceğinin altını çiziyor ~|~

Son yıllarda kanser ve gıdalar üzerinde yapılan bir sürü araştırma, bol bol sebze ve meyve yiyen kişilerin 'akciğer, bağırsak, göğüs, nefes borusu, ağız boşluğu, mide, mesane, pankreas ve yumurtalık kanserlerine' yakalanma ihtimalinin başka kişilere oranla daha az olduğunu ortaya çıkardı. Bilim adamlarının ulaştığı sonuçlara göre, bol posalı (sebze ve meyvelerde olduğu kadar ekmek, makarna, şehriye, pirinç ve diğer tahıllarda da bulunan bir madde) gıdalardan yiyen kadınların göğüs kanserine yakalanma riski, çok az posalı gıda alan kadınlardan daha az.

Az yağlılar tercih edilmeli

Vejetaryenlerin diğer kişilere oranla kansere daha seyrek yakalandıkları görülüyor. Uzmanlar, bunun, hiç et yememek anlamına gelmemesi gerektiğini, çünkü et yememenin de bir dengesiz beslenme şekli olduğunu vurgulayarak, az miktarda yağsız etin, sağlıklı beslenmenin bir parçası olabileceğini kaydediyor. Beslenme uzmanları, kanser riskini azaltmak için hangi gıdaların yenmesi gerektiği konusunda şu önerilerde bulunuyor: "Her gün en az beşer porsiyon sebze ve meyve yiyiniz. Ekmek, makarna, kahvaltılık tahıllar, pirinç, diğer tahıllar, patates, kuru bezelye ve fasulye gibi nişastalı ve yağı az besinlerden bol bol tüketiniz. Az yağlı ve bol posalı bir yemek rejimi ile düzenli egzersizi birleştirerek şişmanlığı önleyiniz."

Neleri yemeli, nelerden kaçınmalı?
Balık, derisi çıkarılmış tavuk eti ve yağsız et yiyerek yemek rejimindeki yağ miktarının azaltılmasını öneren uzmanlar, "Kızartmaları, 'al?götür' türü yağlı gıdaları, sosis, salam, börek, hamur işi ve pastaları azaltınız. Cips, tatlı bisküvi, yağlı kremalı pastalar ve şişmanlatıcı tatlıları özel günlere saklayınız, her gün yemeyiniz. Ekmeğin üzerine tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlardan (kanola ve ayçiçeği yağı gibi) yapılan ezmeleri az miktarda olmak üzere sürünüz. Yemek yaparken zeytinyağı, kanola yağı, yerfıstığı yağı ve aspur yağı gibi tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan kullanınız. Büyükler ve okula başladıktan sonra çocuklar için yağı azaltılmış veya az yağlı süt, yoğurt ve peynir kullanınız. Okula gitmeyen çocuklara normal süt ve yoğurt veriniz" diyorlar.

Alkol kanseri tetikliyor

Uzmanlar, turşusu yapılmış veya füme edilmiş ve bu sebeple çok tuzlu olan gıdalardan uzak durulmaya çalışılması gerektiğini de belirterek, "Bunlar bazı kanser türlerinde riski arttırır. İçki içmeyiniz. Alkol, ağız boşluğu, nefes borusu, gırtlak ve karaciğer kanserleri riskini arttırabilir" uyarısında bulunuyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100