Bu haber kez okundu.

Karpuz?kavun yerken çekirdeğini yutmayın
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, kavun karpuz gibi meyvelerin çekirdekleriyle birlikte tüketilmesinin apandisit hastalığına neden olduğunu söyledi. Apandisite, apandiks organının neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sözüer, "Apandiks, 8? 10 santim uzunluğunda ve çapı son derece dar olan bir organ. İçerisindekiler bağırsağa boşalıyor. Eğer, içindekiler bağırsağa boşalamazsa bu durumda apandisit dediğimiz hastalık meydana geliyor" dedi. Buna yol açan en önemli sebeplerin başında meyvelerin çekirdekleriyle birlikte tüketilmiş olmasının geldiğini belirten Prof. Dr. Sözüer, şunları söyledi: "Bunların başında kavun karpuz geliyor. Belki susamışlıktan belki o anki durumdan çekirdekleri ayıklanmadan bunlar tüketildiği zaman bunlar apandiks dediğimiz organın içine girer, orayı tıkar ve akut apandisite yol açar. Yine, kabuklu yemişler, limon çekirdekleri ve küçük kemik parçacıkları hastalığa neden olabilir." Prof. Dr. Sözüer, göbek etrafında başlayıp, sağ tarafa doğru inen bir ağrı ile birlikte bulantı, kusma ve iştahsızlık görülürse apandisit ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Kişinin bu durumda kendi kafasına göre ağrı kesici alması, çevresindekilerin antibiyotik vermesi son derece yanlıştır. Bu durum doktorun muayene bulgularını maskeler, yani bir taraftan hadise devam ederken, ağrı kesici ile olayı örtmüş olursunuz. Hiçbir ilaç almadan hemen doktora gidilmelidir." ~|~
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100