25 Şubat 2017 Cumartesi 16:01
41 Okunma
Katkı maddeleri sindirimi olumsuz etkiliyor

Bilim adamları, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesinin ince bağırsak hücrelerinin yapısını ve işlevini bozduğunu belirledi.

ABD’nin Binghamton New York Eyalet Üniversitesinden araştırmacılar, yaptıkları deneylerde sakız ve şekerlemelerden ekmeğe kadar işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılan titanyum oksit nano-parçacıklarına sürekli olarak maruz kalan ince bağırsak hücrelerinin besleyici ögeleri tutma ve hastalık yapıcı mikropları engelleme işlevlerinin “belirgin şekilde azaldığını” tespit etti.
Bilim adamları, yaptıkları deneylerde, bir ince bağırsak hücre kültürü örneğini, dört saat boyunca bir öğünde maruz kalacağı kadar (akut etki) ve ardından beş gün boyunca üç öğünde maruz kalacağı kadar (kronik etki) titanyum oksit nano-parçacıklarıyla aşıladı.
Akut etki hücrelerde belirgin bir değişiklik yaratmazken, kronik etkinin hücrelerin mikrovilü adı verilen soğurucu çıkıntılarını azalttığı gözlendi. Mikrovilülerin azalmasıyla bağırsak bariyerinin zayıfladığı, metabolizmanın yavaşladığı, demir, çinko, yağ asitleri gibi bazı besinlerin sindirilmesinin zorlaştığı tespit edildi.

Sindirim işlevini bozuyor

Titanyum oksidin, insanların uzun zamandır yaygın olarak tükettiği ve “Merak etmeyin, sizi öldürmez” diye sunulan bir katkı maddesi olduğunu vurgulayan araştırmanın yazarlarından, Biyomedikal Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gretchen Mahler, “Titanyum oksit nano-parçacıklarının bağırsak hücrelerine etkisine dair daha önce yapılmış çalışmalar da var ancak biz çok daha düşük yoğunluklarda nasıl etkiler oluştuğunu anlamaya çalıştık. Kronik biçimde maruz kalındığında sindirim işlevinin bozulduğunu gördük” dedi.
Mahler, “Titanyum oksitten kaçınmanın yolu işlenmiş gıdalardan, özellikle de şekerlemelerden uzak durmak” değerlendirmesinde bulundu. 
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, titanyum oksidi “sindirimi güvenli” maddeler sınıfında kabul ediyor. Durağan ve çözülmez bir bileşen olan madde, boya, kağıt ve plastik ürünlerinde beyaz hücre renklendirmesi sağlamak için kullanılıyor. Gıda sanayisinde, özellikle çikolatalara pürüzsüz bir doku kazandırmak, halka çöreklere renk vermek, pastörize süte daha parlak ve opak bir görüntü kazandırmak için de titanyum okside başvuruluyor.
Arizona Üniversitesinin 2012 yılında yaptığı araştırmada, sakızdan hazır kek ve mayoneze kadar 89 ayrı işlenmiş gıdanın muhteviyatı test edilmiş ve ürünlerin hepsinde titanyum oksit olduğu tespit edilmişti. AA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100