Bu haber kez okundu.

Kendin pişir, kanser olma

Zamanla değişen yaşam koşullarıyla birlikte yeme alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Tencere yemeği suludur, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler. İçinde katkı maddesi, koruyucu yoktur. Kanserden korunmak istiyorsanız tencere yemeği yiyin” diyerek, herkesi yeniden mutfağa girmeye davet etti. Oğuz Özyaral açıklamalarına ve tavsiyelerine şu şekilde devam etti:

“Kadınların çalışma hayatında giderek daha aktif olması, insanların tek başına yaşamayı tercih etmesi, okul-iş için seyahatlerin çoğalması yemek pişen evlerin sayısını da azalttı. Oysaki eskiden evler mis gibi yemek kokardı. Bir misafir geldiğinde sofraya bir tabak eklemek ağırlamak için yeterdi. Şimdi insanlar iş çıkışı yemeğini yiyip evine öyle geçiyor ya da dışarıdan sipariş verip evde televizyon karşısında atıştırıyor.”

  

‘Nasıl pişirdiğiniz önemli’

 

Doç. Dr. Oğuz Özyaral yemeğin nasıl pişirileceği konusunda da şu bilgileri verdi:

“Soğanı ve sarımsağı yağda kavurmayın, bu iki değerli sebzeyi yakmayın. Aynı zamanda baharattan vazgeçmeyin. Yemeklerinize baharat ekleyin. Farklı baharatların tatlarını deneyin. Baharatı yemeğin başında değil pişirme süresinin sonunda, yemeği kapatırken ekleyin. Böylece besin değerini kaybetmesini önlersiniz.

Değişen hayat düzenimiz, sebze meyvenin eve daha az girmesi, daha az yemek pişmesi kansere davetiye çıkarıyor. Çabuk hazırlanan, hızlı pişen, alelacele yenen yemekler belki karın doyuruyor ancak içindeki katkı maddeleri, koruyucular, maliyeti düşürmek için seçilen merdiven altı ürünler bizi 'ne yediğini bilmez' insanlara dönüştürüyor.

 Yemeğin tencerede pişmesi kadar, pişen tencerenin nitelikleri de önemlidir. Çelik, dökme demir, kaynağı belli topraktan yapılmış güveç kaplar kullanın. Bunları rendelenmiş sabun, Arap sabunu ve sert yüzeyli bir süngerle temizlemek yeterlidir. Güveç kaplar yıkandıktan sonra zeytinyağı ile sıvanmalıdır.

  

Ev yemeği en ekonomik yemektir’

 

Dışarıda yemek yemenin ekonomik olmadığının da altını çizen Doç. Dr. Özyaral, “Mevsim sebzeleri, sağlıklı yağlar, doğru miktarda et, süt, yoğurt yemeklerinizin içinde yer alsın. Hem kendi sağlığınız hem de elinizden yemek yiyenlerin sağlığını önemseyin. Alışverişinizi katkı maddesiz, koruyucu içermeyen gıda maddeleri ve taze sebze-meyveleri tercih ederek kendiniz yapın. Mutfağınıza girin ve pişirin. Mutfağa girmekten korkmayın. Hasta olmaktan korkun” diyerek sözlerini tamamladı. 

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100