Kışa özel beslenme önerileri
açısından çok kuvvetli bir dönem içerisindeyiz. Ispanaktan tutun, kerevizden,
brokoliden karnabahara, buna benzer birçok sebze var. Bunların C vitamin
yoğunluğu fazla olan brokoli kaynaklı beslenmelerimize özen göstermemiz
gerekiyor. Yöresel anlamda biliyorum ki bu tarz sebzelerden ziyade daha çok
patlıcan veya kabak gibi buna benzer sebzelerle beslenmemize rağmen, artık
dönem öyle bir dönem ki brokolinin tüketimi gerçekten C vitamini açısından çok
yoğun ve bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Çünkü bu dönem içerisinde gribal
enfeksiyonların sıklığı çok fazlalaşmakta ve bizim hastanemizin yoğunluk
anlamında artı gribal enfeksiyon bazında ilerlemekte. Bunlardan korunabilmek
için brokoli, karnıbahar ve taze kırmızı ile yeşilbiber yememiz gerekiyor.
Bunlar da C vitamininden beklediğimiz orandan çok daha kuvvetli. Biz her zaman
portakalın C vitamini yönünden çok kuvvetli olduğunu bilirken bizim için
gerçekten taze kırmızı ve yeşilbiber C vitamini olarak, esas kaynak olarak gözlemlenir.
Ispanak demir açısından yoğunluk içerir ve demir kış aylarında üşümemize engel
olan çok güzel bir mineral kaynağı olmakta. Dolayısıyla ıspanağı da gerek
yağsız kıyma ile pişirmek, gerekse zeytinyağlı bir şekilde pişirme yöntemlerini
tercih ederek, kendimizi demir kaynağı açısından kuvvetlendirebilir ve kış
aylarında üşümemize biraz engel olabilir" ifadelerini kullandı.
Enfeksiyonlardan
koruyan meyveler
"Meyveler açısından kivi, greyfurt, portakal ve
mandalina, bunlar da bağışıklığımızı kuvvetlendirici ve bizi kış aylarında
gribal enfeksiyonlardan koruyucu etki gösterir" diyen Turgay, şunları
söyledi:
"Fakat bizim için kivi ve greyfurtun ayrı bir yeri var. Bunlar bizim için
daha yoğun C vitamini kaynakları. Dolayısıyla bunları gün içerisinde günde 3
veya 4 porsiyon olmak kaydıyla tüketebiliriz. Kardiyolojik ya da kan
sulandırıcı ilaçlar kullanmayan, herhangi bir şekilde tansiyon ya da buna
benzer hastalıkları içermeyen bireylerde greyfurt bizim için kullanılabilir.
Hem kış aylarında dediğim gibi gribal enfeksiyonlardan koruyan; hem de
bağışıklığımızı kuvvetlendiren etki gösterir. Taze soğan ve sarımsak da çok sık
tüketmemiz gereken, bizi hem antioksidan anlamında bağışıklığımızı
kuvvetlendirecek ve aynı zamanda gribal enfeksiyonlara karşı ciddi bir
bağışıklık sistemimizi koruyucu etki gösteren bir besindir. Kefir çok sık
tüketmediğimiz fakat bağışıklığı ciddi anlamda kuvvetlendiren, içerisinde
pribiyotik etkiler gösteren, bakterileri bulunduran bir besin kaynağıdır. Sık
sık tercih edilmemekle beraber gerçekten kansere karşı koruyan onkoloji
hastalarında çok sık kullandığımız bir besin kaynağı. Kefir mayasına
ulaştığınız andan itibaren, kendi evinizde kefir üretebilir, ya da marketlerde
bile hazır bir şekilde bulabilirsiniz. Katkı maddelerinden kaçınmak
istiyorsanız, ya da koruyucu katkı maddelerinin olmasını istiyorsanız evinizde
yapmanız tabi ki de tavsiyelerimizden bir tanesidir. Dolayısıyla kefir de bizim
için günde bir bardak kadar içilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Bunu
tükettiğiniz noktada gerçekten hem kanserojen etki gösteren katkı maddeleri, ya
da maruz kaldığımız hormonrl gıdalardan daha korunmuş olacağız ve aynı zamanda
kış aylarında herhangi bir hastalığın oluşmasını da engelleyeceksinizdir."
Kuruyemiş kan
ısısını artırıyor
Kış aylarında tatlılara fazla yüklenmemenin
gerektiğine de vurgu yapan diyetisyen Işıl Turgay, "Kış ayları çok soğuk
biliyorsunuz. Dolayısıyla buna benzer aylarda, vücut ısımızın daha da
yükselmesini bekliyoruz. Kan şekerimizin yükselmesi bizim vücut ısımızın biraz
daha yüksek seyretmesine sebebiyet veriyor. Dolayısıyla bu zamanda tatlı
tüketimi veya çok aşırı kafeinli yani çikolata veya buna benzer tüketimler
artmakta. Fakat biliyorsunuz ki bunların kilo yapıcı özellikleri olduğu için,
bizim kan ısımızı arttıran besinlere bakarsanız; çok sık tükettiğimiz
kuruyemişler de vardır. Kuruyemişler içerisinde ise çok soslu ve baharatlı
kuruyemişleri katmamakla beraber; kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru
erik, buna benzer besinleri katmakta, aynı zamanda badem, fındık ve cevizdeki
protein kaynağı ile beraber bunları birleştirdiğimizde kan şekerimizin ciddi
yükselmesine ve ciddi düşmesine engel olmakta... Bunları beraberinde
tüketirken, kuru meyveleri tüketirken yanında dediğim gibi badem, fındık ve
ceviz gibi buna benzer şeyleri tüketirseniz, protein dengemizi iyi sağlamış
olur ve kan şekerimizi dengede tutmuş oluruz. İHA