13 Şubat 2007 Salı 00:00
770 Okunma
Kivi her derde deva
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)'de görev yapan Prof. Dr. Turan Karadeniz, 100 gram kivi meyvesinde yaklaşık 400 miligram C vitamini bulunduğunu söyledi. ~|~

 





Prof. Dr. Karadeniz, "günlük A vitamini ihtiyacı 1.75 gram olup, bu miktar, yaklaşık 70 gramlık kivi meyvesinde bulunmaktadır. Kivi, turunçgillerden dört, altı kat, elmadan ise 40-50 kat daha fazla C vitamini içermektedir" dedi.

Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının bir adet kivi ile rahatlıkla karşılanabildiğine de değinen Karadeniz, kivide, proteinler ve çok sayıda mineral tuzlar bulunduğunu belirtti.

Nefes açıcı özellik
Prof. Dr. Karadeniz, "kivi suyunda bulunan bazı maddelerin kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önlediği bildirilmekte, astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır" dedi. '2010 yılında, Türkiye'de kivi üretim alanının 18 bin dekar, üretim miktarının ise 30 bin tona çıkacağının tahmin edildiğine de değinen Karadeniz, 1970'li yıllara kadar Yeni Zelanda'nın tekelinde kalan dünya kivi ticaretine, bu tarihten sonra kivi yetiştirmeye başlayan Avustralya, Japonya, Güney Afrika, Şili, ABD ve Kuzey Akdeniz gibi birçok ülkenin de ortak olduğunu söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100