30 Ağustos 2006 Çarşamba 00:00
498 Okunma
Kolesterol seviyenize dikkat
Kalp sağlığı için kolesterol seviyesine dikkat edilmesi gerekiyor. Limitlerin aşılması çok sayıda ölümlere neden oluyor. İşte kolesterol ile ilgili hayati önem taşıyan bilgiler... ~|~

 


LDL ('KÖTÜ') KOLESTEROL

LDL-kolesterol, kolesterolü hücrelere taşır. Hücreler ihtiyaçları olan kolesterolü alırlar ve fazlası kanda kalır. Bu fazlalık arter çeperlerinde birikip kalp hastalığı riskini arttırabilir.

HDL ('İYİ') KOLESTEROL
HDL-kolesterol dokulardan fazla kolesterolü alır ve parçalanmaları için karaciğere geri getirir. Bu tip kolesterol kalbinizi sağlıklı tutmak açısından yararlıdır.

NİÇİN KOLESTEROLE DİKKAT ETMELİ?
Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara, fazla kilolar, yaş ve kalıtsal faktörler yüksek kolesterol seviyelerine sebep olabilir. Yüksek kolesterol seviyeleri, kan damarlarının zamanla tıkanıp daralmasına yol açabilir. Bu birikim çok yavaş gerçekleşir.

YÜKSEK KOLESTEROLE SAHİP OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?
Yapılan son araştırmalar göstermektedir ki, insanların çoğu kolesterol seviyelerini ve sağlıklı değerlerin ne olduğunu bilmiyor. Yüksek kolesterolün genelde pek semptomu olmadığı için, bunu anlamanın en iyi yolu doktorunuza düzenli kontrol yaptırmanız.

Önerilen kolesterol seviyeleri:
Toplam kolesterol < 5 mmol/l veya 190 mg/dl
LDL-kolesterol < 3 mmol/l veya 115 mg/dl
HDL-kolesterol > 1 mmol/l veya 40 mg/dl

KOLESTEROLÜMÜ NASIL DÜŞÜRÜRÜM?
Sağlıklı beslenme yoluyla kolesterol düzeyinizle başa çıkmanız mümkün. Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri düşük miktarda doymuş yağ tüketimidir. Doymuş yağların yerini, tekli veya çoklu doymamış yağların alması gerekir. Aynı zamanda, bitki sterolleri veya stanol içeren margarin ve diğer yiyecekler de, kolesterolü düşürmede yardımcı olur.

YARARLI ÖNERİLER
Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Alabildiğiniz en ince et dilimlerini satın alın. 
Etten gözle görülebilen tüm yağları, ve tavuğun derisini ayırın. Daha az hazır bisküvi, pastane ürünü ve kek tüketin.
Çoklu veya tekli doymamış yağlar açısından zengin yağ ve margarinleri tercih edin. Yemek pişirirken katı yağlar yerine ayçiçek yağı, mısırözü veya zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kullanın. Bu yağları ayrıca salatalarınıza sos olarak da kullanabilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100