11 Temmuz 2013 Perşembe 00:03
1314 Okunma
Meyve tohumlarını çöpe atmayın
Meyvelerin antioksidan özelliği taşıyan tohumlarının da meyve kadar besleyici olduğu, bu nedenle çöpe atılması yerine faydalarının öğrenilerek kullanılmaları gerektiği bildirildi.
Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, halk arasında çekirdek olarak tabir edilen bitki tohumlarının, organik ve inorganik maddeler bakımından çok zengin olduğunu söyledi.
Tohumlarda en fazla bulunan organik bileşiklerin karbonhidrat ve yağlar olduğunu belirten Kadıoğlu, “Zengin içeriğinden dolayı tohumlar, insan ve hayvanlar için çok besleyicidirler. Yumurtaların besin içeriği ne kadar yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de aynı derecede hatta daha yüksektir” dedi.
Kadıoğlu, değişik tohumların alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi ilaç yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarına ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına da dikkati çekti. 
Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, yıllarca kullanılmış ve tıbbi önemi tecrübe ile belirlenmiş bazı meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:
Fındık: Yağ oranı fazladır. Protein, şeker, fosfor ve kalsiyum taşır. Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır.
Kayısı tohumu: Tohumlarda bulunan yağ, cilt bakımında, özellikle de göz kenarlarında oluşan kırışıklıkların giderilmesinde kullanılmaktadır.
Çamfıstığı: Akciğer ve kalp hastalıklarında faydalıdır.
Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir. Öksürük kesici, idrar artırıcı ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir. Fazla miktarda kullanılırması durumunda zehir etkisi yapabilir.
Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılmaktadır.
Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunmaktadır. Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır. Annelerin ise sütünü artırdığı bilinmektedir.
Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır. Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir. Bu tohum da fazla alındığında zehir etkisi göstermektedir.
Ceviz: Kuvvet verici özelliğinin yanında mide ve barsak için de yararlıdır, aynı zamanda zekayı geliştirir.
Antepfıstığı: Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir. Beden, zihin ve cinsel gücü artırır. Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafiflettiği tespit edilmiştir. AA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner122

banner121