16 Nisan 2006 Pazar 00:00
240 Okunma
Öğrenciler kahvaltıyı sevmiyor
Ayaküstü beslenme alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çeken uzmanlar, enerjinin yüzde 40?50'sinin yağdan geldiğini belirtti ~|~

Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, Türkiye genelinde yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin yüzde 60?85'inin sabah kahvaltısı yapmadığını söyledi Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, "Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır" dedi.

Sokak satıcıları ve kantinler
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, ayaküstü beslenme alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çekti. Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40?50'sinin yağdan geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Samur, kalp ve damar hastalıklarının temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı.

Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 60?85'inin sabah kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, "Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır" dedi.
Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna karşın süt ve ayran tüketiminin yüzde 15?25 oranında kaldığını belirtti. Büyüme ve gelişme sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur, şunları söyledi:

"Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde 16'sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1'inde ileri derecede yapısal bozukluklar bulunmaktadır. Enerji yetersizliği sonucu yüzde 14?25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17?35'inde bulunmaktadır. A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde 15?37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği yüzde 27, B2vitamini yetersizliği yüzde 25?40, iyot yetersizliği sonucu gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43?85, kalsiyum yetersizliği yüzde 44?72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8?6' dır."

Öğrencilerin beslenmesinde kantinler önemli

Samur, okul kantinlerinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığına da değinerek, hamburger, pizza, soğuk sandviç, kızarmış patates gibi hızlı tüketilen yiyeceklerin öğrencilerin besin gereksinimlerini karşılamadığını kaydetti. Türkiye'de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci sayısının 12 milyonu geçtiğini belirten Samur, şöyle devam etti:
"Bu sayı genel nüfusun beşte birinden fazladır. Okul sağlık hizmetleri tüm bu hedef kitleye ulaştırıldığında ülke nüfusunun beşte birinin yeterli ve dengeli beslenmeyi de içeren sağlık hizmetlerinden yararlanması söz konusudur.  Aileler de daha çok çocuklarının okul başarılarıyla ilgilenmekte büyüme, gelişme ve diğer sorunlar göz ardı edilmektedir."
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner100