Ramazanda ağız kokusu nasıl giderilir?
Ramazanda meydana gelen ağız kokusu herkesin derdi. Uzmanlar ağız kokusunun çözümüyle ilgili olarak sahurda ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan özellikle kaçınılması gerektiğini vurguluyor.
08.06.2016 00:00:00
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Ramazan'da ağız kokusunun çözümü ile ilgili açıklama yaptı.
Toplumda ağız kokusu sıklığının yüzde 30 olduğuna dikkat çeken Bektaş, ağız kokusunun ağız ve nefesteki uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) artması sonucu oluştuğunu belirtti. Ağız kokusunun yüzde 90'ının ağız içi sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Bektaş, "Geri kalanı ise solunum sistemi, sindirim sistemi hastalıkları ve diğer az rastlanan nedenlere bağlı olarak oluşur. Ağız hijyenin bozulması sonucu ağızdaki USB üreten bakteriler artar. Ağız diş temizliği bunu önlemede önemli bir yere sahiptir. Ancak bu önlemlere rağmen 'ağız kokusu' devam ediyorsa o zaman tedavi gerektirebilir. Diş doktorunuz ilk profesyonel yardım alacağınız yer olmalıdır. Şayet burada herhangi bir sorun saptanmazsa diğer ağız, diş dışı nedenler araştırılmalıdır. Her insanda zaman zaman 'morning breath (sabah kokusu)' olabilir. Akşam tükürük salgısının azalması sonucu bakterilerin dil kökünde çoğalmasıyla 'morning breath' oluşur. Bu ağız bakımı ve özelikle dil kökünün temizlenmesi ile geçer" diye konuştu.
Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır
Ağız kokusunu önlemenin en önemli yolunun ağız diş bakımı olduğunu vurgulayan Bektaş, "Oruçta açlığa bağlı tükürük salgılarının azalması, su kaybı ve uzun açlıkta meydana gelen keton cisimcikleri de ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunur. Diğer taraftan ağız ve diş dışı ağız kokusuna neden olan bahsi geçen hastalıklar akla gelmeli ve tedavi edilmelidir.
Beslenme de sarımsak, soğan, turp gibi besinlerin alınmaması, yeterli kompleks karbonhidrat tüketimi, sahurda bol su içilmesi, gargara, karanfil, nane, maydanoz tüketilmesi; Baharat, çay, kahve ve süt tüketiminin sınırlanması, ağız kuruluğu yapan ilaçlardan kaçınılması, sigara içilmemesi, sahurda bol lifli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır. Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır" dedi.İHA
Toplumda ağız kokusu sıklığının yüzde 30 olduğuna dikkat çeken Bektaş, ağız kokusunun ağız ve nefesteki uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) artması sonucu oluştuğunu belirtti. Ağız kokusunun yüzde 90'ının ağız içi sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Bektaş, "Geri kalanı ise solunum sistemi, sindirim sistemi hastalıkları ve diğer az rastlanan nedenlere bağlı olarak oluşur. Ağız hijyenin bozulması sonucu ağızdaki USB üreten bakteriler artar. Ağız diş temizliği bunu önlemede önemli bir yere sahiptir. Ancak bu önlemlere rağmen 'ağız kokusu' devam ediyorsa o zaman tedavi gerektirebilir. Diş doktorunuz ilk profesyonel yardım alacağınız yer olmalıdır. Şayet burada herhangi bir sorun saptanmazsa diğer ağız, diş dışı nedenler araştırılmalıdır. Her insanda zaman zaman 'morning breath (sabah kokusu)' olabilir. Akşam tükürük salgısının azalması sonucu bakterilerin dil kökünde çoğalmasıyla 'morning breath' oluşur. Bu ağız bakımı ve özelikle dil kökünün temizlenmesi ile geçer" diye konuştu.
Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır
Ağız kokusunu önlemenin en önemli yolunun ağız diş bakımı olduğunu vurgulayan Bektaş, "Oruçta açlığa bağlı tükürük salgılarının azalması, su kaybı ve uzun açlıkta meydana gelen keton cisimcikleri de ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunur. Diğer taraftan ağız ve diş dışı ağız kokusuna neden olan bahsi geçen hastalıklar akla gelmeli ve tedavi edilmelidir.
Beslenme de sarımsak, soğan, turp gibi besinlerin alınmaması, yeterli kompleks karbonhidrat tüketimi, sahurda bol su içilmesi, gargara, karanfil, nane, maydanoz tüketilmesi; Baharat, çay, kahve ve süt tüketiminin sınırlanması, ağız kuruluğu yapan ilaçlardan kaçınılması, sigara içilmemesi, sahurda bol lifli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır. Vejetaryen beslenme ağız kokusunu azaltmaktadır" dedi.İHA